Stare lijekove odlagaćemo u apotekama

Objavljeno: 22. 5. 2012 u 09:29h

Veliki broj građana RS u svojim domaćinstvima ima takozvane kućne apoteke, u kojima ima i lijekova sa isteklim rokom trajanja, a kojih se često rješavaju bacanjem u kontejnere sa ostalim otpadom, što je vrlo opasno po životnu sredinu.

Iz tog razloga apoteke će pravilnikom, čije skoro donošenje najavljuju u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, biti obavezne da u svojim prostorijama instaliraju posebne kontejnere ili kutije u koje bi građani ubuduće mogli odlagati lijekove sa isteklim rokom trajanja, kako bi dalje pravilno bili zbrinuti i uništavani.

Sve ovo biće regulisano u saradnji pomenutog i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, a doneseni podzakonski akt, koji se tiče samo ove oblasti, biće u skladu sa evropskim propisima.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su da je Farmaceutsko društvo RS u 2010. godini sprovelo pilot projekat prikupljanja i zbrinjavanja lijekova iz “kućnih apoteka”, a time se građanima nastojalo ukazati na potrebu pravilnog zbrinjavanja ovih medikamenata.

“Farmaceutsko društvo RS ima u planu da, uz podršku Ministarstva, uspostavi sistem kontinuiranog zbrinjavanja lijekova isteklog roka iz domaćinstava”, rekli su u ovom ministarstvu.

U okviru sertifikacionih standarda za apoteke, naveli su oni, jedan od kriterijuma je obaveza apoteka da na vidnom mjestu postave adekvatno označene kontejnere za potrebe prikupljanja farmaceutskog otpada iz domaćinstava.

Apoteke će biti obavezne da instaliraju kontejnere u koje bi građani mogli odlagati takve lijekove

Naime, zbrinjavanje otpada u RS regulisano je Zakonom o upravljanju otpadom, a podzakonskim aktima ove godine biće uređen način brige o svakoj vrsti otpada posebno – od kućnog, preko elektronskog, do medicinskog.

Inače, farmaceuti smatraju da je odlaganje medikamenata sa isteklim rokom trajanja, zajedno sa ostalim otpadom opasno, jer može doći do zagađenja životne sredine, a samim tim i ugrožavanja zdravlja stanovništva. Navode da lijekove sa isteklim rokom trajanja tretiraju kao opasni otpad i da je to glavni razlog zašto stare lijekove ne bi trabalo čuvati kod kuće i miješati sa drugim kućnim otpadom.

Nataša Stanojević, komercijalni menadžer zdravstvene ustanove “Moja apoteka”, rekla je da do sada nisu organizovano prikupljali lijekove isteklog roka trajanja iz kućnih apoteka. Ona je navela da je, prema posljednjim informacijama koje imaju iz Farmaceutskog društva RS, u toku izrada zakonskih procedura, kojima bi bilo regulisano prikupljanje tog otpada iz kućnih apoteka građana.

U banjalučkoj apoteci “Biomedic” rekli su da nemaju instaliran kontejner u koji bi građani mogli donositi lijekove sa isteklim rokom trajanja, a isto su nam potvrdili i u nekoliko drugih apoteka.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/stare-lijekove-odlagacemo-u-apotekama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])