Internetom hara opaki virus koji krade lozinke od Facebooka

Objavljeno: 24. 3. 2012 u 20:59h

Hakeri su preplavili Internet virusom koji je kreiran da krađom Facebook lozinke dođe do ličnih podataka.

Preko 400 miliona korisnika Facebooka našlo se na meti hakera koji su preplavili Internet virusom specijalno dizajniranim da ukrade lozinke od društvene mreže, a time omogući cyber kriminalcima pristup ličnim podacima i šiframa računa u banci, javlja Reuters.

Modus operandi je sljedeći: na vaš mail dolazi poruka u kojoj stoji da je vaš korisnički račun na Facebooku resetiran te da morate otvoriti prilog (attachment) kako bi kreirali novu lozinku. Otvaranjem priloga “skida” se nekoliko malicioznih programa, među kojima je i virus koji krade lozinke.

Kao i kod svi dosadašnjih napada ovog tipa, hakeri obmanjuju korisnike šaljući viruse putem legitimnog Facebookovog e-maila.

Čelni ljudi Facebooka upozoravaju sve svoje korisnike da ne otvaraju mailove naslovljene “Facebook password reset confirmation customer support”, te da upozore sve svoje prijatelje da čine isto.

Iz McAfeea, kompanije za sigurnost na Internetu, kažu kako je širom Evrope, SAD-a i Azije poslano na desetke miliona spamova s virusom, te da očekuju milione inficiranih računara.

“Ako koristite Facebook kao mamac, preko 400 miliona njegovih korisnika može potencijalno kliknuti na zaraženi prilog. Samo 10 postotni uspjeh garantuje 40 miliona zaraženih računara”, rekao je Dave Marcus, direktor u McAfeeu.

Izvor: Metro-portal.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/internetom-hara-opaki-virus-koji-krade-lozinke-od-facebooka/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])