Banjaluka: Visoke kirije tjeraju zakupce

Objavljeno: 27. 2. 2015 u 12:08h

Cijene prodaje i iznajmljivanja poslovnih prostora na području grada su visoke, a rijetki su oni koji se odlučuju za ovakav vid investicije. Međutim, najčešće se ni oni dugo ne zadržavaju u poslu, jer zbog visokih kirija i slabog poslovanja zatvaraju radnje.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Banjaluka Jovan Bratić rekao je da su cijene poslovnih prostora za prodaju i iznajmljivanje previsoke u odnosu na uslove.

“Kirije za poslovne prostore su enormne, jer je kupovna moć građana na jako niskom nivou. U posljednjih nekoliko godina jedino se u 2014. više otvorilo nego zatvorilo radnji. Trenutno, u Banjaluci je aktivno 3.860 radnji. Tri godine ranije, 2012. bilo je 4.900 radnji, a od toga veliki broj njih se vodio samo na papiru”, rekao je Bratić.

Dodao je da se vlasnici, odnosno zakupci poslovnih objekata, u gradu često mijenjaju.

“Neki poslije samo nekoliko mjeseci zatvaraju lokale, jer im posao ne ide pa im se ne isplati plaćati zakup. Neke visoke kirije jednostavno vas odbiju od pomisli o otvaranju radnje”, zaključio je Bratić.

Kako tvrde u agencijama za prodaju nekretnina, veliki broj poslovnih prostora je prazan. Kažu da je ponuda sve veća, a potražnja manja.

Vlasnik jedne od agencije za nekretnine Manojlo Vučić rekao je da je više zainteresovanih građana za zakupljivanje nego za kupovinu poslovnih prostora.

“Posljednjih godina je više klijenata koji poslovni prostor traže u zakup nego što kupuju. Nažalost, ni ti se zakupci dugo ne zadržavaju u tim prostorima, najviše do godinu”, rekao je Vučić.

Dodao je da najčešće poslovni prostor u zakup u centru grada traže frizeri i kozmetičari, a nešto dalje traže prostore za skladišta.

“Duže vrijeme prodajemo poslovni prostor namijenjen za frizere u naselju Nova varoš od 19 metara kvadratnih po cijeni od 55.000 maraka. Ima zainteresovanih koji kada čuju cijenu odmah odustanu”, kazao je Vučić i dodao da je iznajmljivanje poslovnog prostora po metru kvadratnom u gradu od deset do 15 maraka.

Direktor druge agencije za promet nekretninama Petar Zec istakao je da godišnje u prosjeku proda pet lokala.

“Bez obzira na krizu, poslovni prostori na dobrim lokacijama imaju prođu. Cijena metra kvadratnog poslovnog prostora za prodaju kreće se od 2.000 do 5.000 maraka po metru kvadratnom, koja najviše zavisi od kvaliteta i lokacije”, rekao je Zec.

Slabo poslovanje

Jedan od zakupaca lokala u kojem drži butik kaže da svaki mjesec za kiriju izdvaja više od 1.000 maraka, bez obzira na to da li je njen mjesečni pazar prešao taj iznos ili nije.

“Butik sam otvorila prije godinu, i da budem iskrena, pokajala sam se. Mjesečno ne zaradim ni za kiriju, a gdje su obaveze i ostalo. Zarada je iz dana u dan sve manja”, požalio se zakupac koji nije želio da mu se objavi ime.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-visoke-kirije-tjeraju-zakupce/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])