Banjaluka: Ni mosta, ni ćuprije

Objavljeno: 26. 2. 2015 u 15:58h

Prilično nevjerovatna priča o mostovima u prigradskom naselju Česma i dalje se nastavlja borbom mještana da natjeraju nadležne da poštuju njihove potrebe i prioritete!

Podsjetimo, u poplavama je srušen most kod “Vitaminke” preko Vrbasa, dok je most kod “Incela” preko Vrbanje ozbiljno oštećen, a iako su mještani više puta javno naglasili da im je most kod “Vitaminke” prioritet, gradske vlasti su se odlučile na gradnju mosta preko Vrbanje!

Razlika u stavovima

Obrazloženje ovakvog postupka, koji se ne čini logičnim ni onima koji ne žive u Česmi, jeste da za most preko Vrbanje ima para, dok za most preko Vrbasa nema dovoljno sredstava.

U Savjetu građana MZ Česma, svi se slažu da je most kod “Vitaminke” prioritet, ali nisu složni u nastupu prema Gradskoj upravi. Većina u ovom savjetu, predvođena predsjednikom Miladinom Maličevićem, smatra da novca zaista nema i da bi bilo dobro da se uradi bar most preko Vrbanje, dok neki od članova savjeta smatraju da ne treba stati sa zahtjevima, nego da se treba boriti kako bi se izašlo u susret realnim potrebama građana.

“Održan je zbor građana u septembru i tada je rečeno da je most preko Vrbasa prioritet. Od grada smo dobili odgovor da sredstava nema, kao i da grad nije nadležan za taj most. Ne vidim način na koji možemo da razgovaramo s njima na tu temu. Moj stav je da bi Vlada RS trebalo da obezbjedi sredstva da se radi most kod “Vitaminke”, jer novi most bi mnogo značio za Česmu u svakom smislu. Takođe, kada je u pitanju most kod “Incela”, svi znate da se saobraćaj tamo odvija kao u Drugom svjetskom ratu, ljudi presijedaju iz autobusa u autobus, jer je most prilično oštećen. Daleko od toga da je bilo ko protiv gradnje mosta preko Vrbasa, ali činjenica je da nema novca. Znam da je zahtjevana i moja smjena, ali nije sakupljen dovoljan broj potpisa za to”, kaže Miladin Maličević, predsjednik Savejta građana Česme.

Ignorišu se svi prioriteti naselja

Ipak, priličan broj građana, kao i pojedini članovi Savjeta MZ ne namjeravaju da prime zdravo za gotovo tvrdnje o cijenama gradnje i nestašici novca. Član Savjeta građana Goran Arbutina kaže da su već upućeni zahtjevi za održavanje novog zbora građana, gdje će se pored objavljivanja podataka o tome ko je računao cijene gradnje mostova i kako, takođe tražiti i smjena Savjeta građana, koji, po njemu, nije učinio ništa u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu.

“Ignorišu se prioriteti naselja, a u savjetu čiji sam član ne radi se ništa u tom pogledu nego se ide niz dlaku Gradskoj upravi. Tražimo da se objave podaci o tome koliko će koštati gradnja i jednog i drugog mosta, zajedno s pristupnim saobraćajnicama, pa da se vidi šta je jeftinije, potrebnije i za šta ima novca. Nije jasno ni kako je moguće da most kod “Vitaminke” nije u njihovoj nadležnosti, a grad je održavao most, pravio semafore i sanirao ga, a sada odjednom nije nadležan? Namjeravamo da iskoristimo sve demokratske načine da se izborimo za svoja prava, a jedan od njih jeste i javno iskazivanje protesta na mostovima”, kaže Arbutina.

Cijene gradnje mostova tokom proteklih mjeseci su varirale, pa je za most kod “Vitaminke” prvo trebalo izdvojiti pet miliona maraka, pa sedam, osam, i na kraju 10 miliona maraka, dok se cijena gradnje mosta preko Vrbanje kretala od jednog do dva miliona, plus još dva za pristupne puteve, jer oba pravca koja izlaze na most u stvari su ruinirane saobraćajnice.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-ni-mosta-ni-cuprije/||claudebot