Starčevica: Manji račun i nova toplana

Objavljeno: 29. 1. 2015 u 15:52h

Stanari Ulice Prve krajiške brigade na Stračevici, koji su peticijom od “Toplane” tražili smanjenje računa za januar i priključenje na novoizgrađenu toplanu u ovom naselju, još nisu dobili službeni odgovor na svoje zahtjeve. Osim saopštenja po medijima, kako kažu u ovoj ulici, niko im se nije obratio povodom peticije, za koju smatraju da je sasvim razumna i logična.

stac

Mnogi od njih su zbog kvarova i loše isporuke toplotne energije dobili velike račune za struju zbog grijalica, a neko vrijeme su bili potpuno bez grijanja. Peticiju je potpisalo 123 stanara, a odmah pošto su predali peticiju nadležnima, na teren su stigle ekipe “Toplane” koje su ljudima ulazile u stanove i mjerile temperaturu vazduha.

Razumni zahtjevi

Problem je u tome što je to urađeno tokom najtoplijeg dana u januaru, kada je temperatura bila 15 stepeni, a noćna temperatura oko 10, za što su stanari, takođe, tražili potvrdu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

“Čekamo da istekne rok da nam službeno odgovore na zahtjeve, odnosno da ih uvaže ili odbiju. “Toplana” je reagovala saopštenjem za javnost, ali to nije službeni odgovor na naše zahtjeve. Naveli su da se tu radi o ličnim interesima i da su pojedinci dužni velike iznose za grijanje, ali činjenica je da niko od potpisnika peticije nije tražio otpis dugova ni bilo šta osim dva razumna zahtjeva – da se smanje računi za januar i da budemo priključeni na novu toplanu. Odgovor na ta dva zahtjeva još čekamo”, kaže Milorad Arlov, jedan od stanara i potpisnika peticije stanara iz ove ulice.

A pošto se situacija u pojedinim dijelovima naselja, u vezi s pitanjem grijanja, ne mijenja već godinama, najavljeno je i pokretanje inicijative za promjenu kriterijuma isporuke toplotne energije, odnosno da se kroz organe grada i preko skupštine kriterijumi urede na način da “Toplana” mora da isporuči određenu temperaturu na ulasku u zgradu, a ne kao do sada, da inspekcija koju čine radnici “Toplane” sama provjerava kvalitet svog rada.

“Mnogo toga treba mijenjati, od isključivanja velikih dužnika, da bi se zaštitili oni koji izmiruju svoje obaveze, pa do toga da se ne plaća ono što nije isporučeno. Ne možemo da platimo nešto što nismo dobili”, kaže Arlov.

Lični interesi

Iz “Toplane” su poručili da peticija nije pisana zbog lošeg kvaliteta grijanja, nego zbog ličnog interesa pojedinaca koji žele da izbjegnu plaćanje dugovanja, a u Ulici Prve krajiške brigade, navode da je sasvim logično da je riječ o ličnom interesu, jer je u pitanju plaćanje toplotne energije koju nikad nisu dobili, te da je to zaista lični interes svih oštećenih.

A kada je u pitanju izbjegavanje plaćanja dugovanja, jedina dugovanja koja se spominju u peticiji u stvari su dugovanja “Toplane” prema građanima, u smislu neisporučene toplotne energije za januar.

“Niko nije spomenuo nikakav otpis dugova, nego da se računi za januar koriguju u skladu sa situacijom koju smo imali u januaru. Dakle radi se o mjesecu u kojem smo imali slabo ili nikakvo grijanje, a za koji treba da platimo punu cijenu. Zbog toga saopštenje “Toplane” nećemo uzimati u obzir, nego ćemo sačekati službeni odgovor na naša pitanja”, kaže Arlov.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/starcevica-manji-racun-i-nova-toplana/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])