Moderne olakšice za sve generacije

Objavljeno: 29. 1. 2015 u 10:56h

Korisnici javnog gradskog prevoza istakli su zadovoljstvo najavljenim novitetima u vezi sa javnim gradskim saobraćajem. Naime, u skorijoj budućnosti na raspolaganju će im biti brošura u štampanoj formi, koja će sadržavati sve gradske i prigradske polaske, važnije telefone i mrežu linija, kao i aplikaciju za mobilne telefone te informativne table na autobuskim stajalištima.

20150128163336_285999

“Svi veći gradovi informišu svoje građane na ovaj način, a Banjaluka mora ići u korak sa njima”, kazao je Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi.

Ističe da će brošura o redu vožnje biti štampana početkom sljedećeg mjeseca, u tiražu od 20.000 primjeraka, a da će najveći dio biti podijeljen prevoznicima koji imaju ugovor sa gradom, koji će dalje prilikom izdavanja mjesečnih karata vršiti distribuciju.

“Nove i potpunije brošure sa redom vožnje gradskog saobraćaja olakšale bi snalaženje starijoj populaciji prilikom korištenja javnog prevoza”, naglasila je penzionerka Stoja Lovrić.

Dvadesetpetogodišnji Darko Surtov kaže da su noviteti kao što je aplikacija za mobilne telefone nešto što će sigurno naići na veliko odobravanje mlađe populacije.

“Ja prvi ne bih koristio te brošure da se informišem, ali ovo što sam vidio u medijima da se spominje neka aplikacija koja će sadržavati informacije o autobusima, kada polaze, sa koje stanice, gdje koji autobus ide i slično je nešto veoma praktično. Ionako svi nosimo mobilne telefone, tako da će nas samo nekoliko klikova dijeliti od informacije”, dodaje on.

Aplikacija “BL Bus” biće odrađena za android i IOS platformu, kako bi vlasnici telefona koji koriste i jednu i drugu platformu mogli da je koriste. Pored svega što će biti i u brošuri, sadržavaće mogućnost gledanja tačno određene linije. Takođe još jedna opcija će biti od velike koristim a to je opcija presjedanja, gdje će putnik moći tačno da vidi koje linije da koristi do konačnog odredišta ukoliko mora koristiti više autobusa.

“Kada se ne vozim svojom standardnom linijom, vrlo teško pronađem koji autobus gdje ide, na stanicama nema obavještenja, table su uništene, a i one  koje su čitave, na njima je tako sitno napisano da stariji ljudi, pogotovo kao ja, koji imaju problema sa vidom, ne mogu ni pročitati”, rekla je Lovrićeva.

Olakšanje u takvim situacijama stiže u trećem dijelu projekta, gdje je u planu da u okviru već postojećih autobuskih stajališta, budu postavljeni izvodi reda vožnje i mreža linija u okviru koje će biti QR qode, čijim će skeniranjem korisnik dobiti informacije u vezi sa tim stajalištem.

Izrada informativnih tabli i aplikacije će koštati do 10.000 KM.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/moderne-olaksice-za-sve-generacije/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])