Sanacijom obale spasavaju grobnice

Objavljeno: 28. 1. 2015 u 10:42h

Sanacija obale uz rijeku Vrbas pored Rebrovačkog groblja je u toku, potvrdili su u Gradskoj upravi.

groblje

Dio Rebrovačkog groblja uz samu obalu oštećen je za vrijeme majskih poplava, te je zbog problema sa klizanjem terena bilo ugroženo nekoliko grobnih mjesta.

Projektna dokumentacija za sanaciju obale Vrbasa na ovom dijelu bila je završena još u oktobru, s tim što u prošloj godini za ove radove nije bilo dovoljno sredstava.

“U toku je sanacija ruševne obale rijeke Vrbas u blizini Rebrovačkog groblja. Vrijednost radova iznosi 85.000 KM, a izvodi ih preduzeće ‘Niskogradnja”’, rekao je Milenko Šajić, portparol Gradske uprave.

Građani kojima je neko od bližnjih pokopan na ovom mjestu kažu da su sanaciju već dugo očekivali, te da su oštećenja na grobovima bila primjetna.

“Sanaciju očekujemo još od maja. Primjećivala sam oštećenja na spomeniku jer se ploča koju smo postavili prošle godine već dva puta iskrivila”, rekla je jedna sugrađanka.

Porodica jednog pokojnika sahranjenog na ovom groblju rekla je da bi, da radovi nisu počeli, posmrtne ostatke prije proljeća prenijeli na neko drugo groblje.

“Bilo je ugroženo najmanje deset grobnih mjesta jer voda je odnijela ogroman priobalni pojas i takvo je stanje bilo pola godine. Dobro je da su radovi počeli prije proljetnih kiša jer smo strahovali od obilnijih padavina koje bi opet mogle da ugroze grobove bliže Vrbasu”, rekli su članovi jedne porodice, koji ovdje imaju porodičnu grobnicu.

Rebrovačko groblje je u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve.

Klizišta u Avalskoj

Sanacija klizišta u naselju Vrbanja, na početku Avalske ulice uz obalu Vrbanje, počela je u decembru. U okviru radova biće utvrđena obala rijeke u dužini od 50 metara. Do sada su urađeni zemljani radovi i temelj od kamena u samoj obali, a biće urađena i kosina od kamena.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/sanacijom-obale-spasavaju-grobnice/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])