Dobili tek preliminarne rezultate vještačenja

Objavljeno: 28. 1. 2015 u 09:55h

Dok porodice petorice mladih Banjalučana, koji su u maju 2012. godine poginuli u stravičnoj avionskoj nesreći u naselju Zalužani, čekaju da im konačno bude saopšteno zašto je došlo do pada letjelice, Tužilaštvo BiH raspolaže tek preliminarnim rezultatima vještačenja.

20150127172749_285811

Golgotu kroz koju već godinama prolaze svi koje je potresla smrt članova Padobranskog kluba Banjaluka još se ne nazire kraj, a u Tužilaštvu BiH navode da preduzimaju intenzivne aktivnosti u radu na ovom predmetu, odnosno na utvrđivanju krivične odgovornosti.

“Sada očekujemo da nam budu dostavljeni detaljan izvještaj i vještačenje, koje radi Fakultet za saobraćaj i komunikacije Sarajevo. Nakon što dobijemo detaljno vještačenje, postupajući tužitelj će moći donijeti odluku o daljim aktivnostima”, naveo je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Omer Kulić, glavni istražilac vazduhoplovnih nesreća u BiH, podsjeća da je ranija istraga završena relativno brzo, te da je sva dokumentacija koja je prikupljena predata Okružnom tužilaštvu Banjaluka, a odatle je proslijeđena u Tužilaštvo BiH.

“Tužilaštvo BiH je pokrenulo proces i tražilo adekvatne sudske vještake koji bi mogli da izvještače ono što je uradila komisija koju sam ja predvodio. Proces je, dakle, nastavljen pred Tužilaštvom BiH i tu više nema moje nadležnosti. Na potezu je to tužilaštvo”, rekao je Kulić.

Ovaj stručnjak smatra da postoje krivci za tu tragediju.

“Tužilaštvo BiH, ukoliko smatra da ima odgovornosti od strane ljudi, pokreće krivične prijave protiv odgovornih osoba. A ja kao građanin smatram da mogu da kažem – pazite, poginulo je petoro djece! Pa, razmišljam, neko vozi auto kroz selo, zgazi dvije kokoške i odgovara za to. Pa valjda neko mora biti odgovoran i za ovu nesreću”, naglasio je Kulić.

Roditeljima pokojnih Alena Crnalića (24), Nemanje Goronje (32), Stefana Karanovića (24), Nikole Stevića i Srđana Kosića, koji su poginuli u toj nesreći, bol ne jenjava.

Živko Stević, Nikolin otac, rekao je da nema smisla da se istraga sprovodi toliko dugo, jer je riječ o pet mladih života, a roditelji ne znaju apsolutno ništa o uzrocima te tragedije.

“Krajnje je vrijeme da nam konačno makar bude saopšteno dokle su istražioci došli sa poslom za koji su ‘masno’ plaćeni, jer nam ovo čekanje jako teško pada”, rekao je ogorčeni otac.

Padobranci su, podsjetimo, izginuli pred očima svojih roditelja 20. maja 2012. godine, a tragedija se dogodila iza 13 časova, nedugo nakon polijetanja malog sportskog aviona tipa cesna i to na dijelu staze za automobilske i moto trke u Zalužanima.

Prema izjavama očevidaca, prvo se začulo brujanje aviona u vazduhu, a onda se pojavio i dim u avionu.

Očevici su ispričali da su nakon toga vidjeli kako se avion velikom brzinom obrušava prema tlu, te da je nakon pada letjelica eksplodirala. Ubrzo su se čuli jauci unesrećenih roditelja, a ova tragedija zaboljela je cijelu BiH i region.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/dobili-tek-preliminarne-rezultate-vjestacenja/||claudebot