Vozila javnog gradskog prevoza sve više na meti vandala

Objavljeno: 27. 12. 2014 u 15:41h

Nesavjesni putnici u javnom gradskom prevozu sve češće se nasilnički ponašaju u autobusima pa uništavaju sjedišta, kidaju rukohvate, ispisuju grafite, kradu protivpožarne čekiće… Upravo zbog materijalne štete koja doseže sve veće cifre prevoznici su se obraćali i Gradskoj upravi tražeći mjere zaštite.

gradski prevoz

Tako je preduzeće “Autoprevoz” nedavno dostavilo Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja fotografije jednog od svojih autobusa čija je unutrašnjost stradala u vandalskom ponašanju obijesnih mladića.

“U posljednje vrijeme imali smo veliki broj slučajeva u kojima su uglavnom mlađi putnici u večernjim časovima čupali i cijepali sjedišta, uništavali rukohvate i plastične dijelove, a da ne govorim o šaranju i narušavanju estetskog izgleda unutrašnjosti autobusa. Došli smo u situaciju da moramo preduzeti rigorozne mjere da bismo spriječili dalje uništavanje naše imovine, ali i da bi korisnici naših usluga imali uslovan prevoz” rekao je izvršni direktor preduzeća “Autoprevoz” Dejan Mijić.

On je naglasio da su se upravo zbog ovoga obraćali i policiji i komunalnoj inspekciji.

“Pokušavamo zajedničkim snagama da spriječimo da građani uništavaju vozila u kojima se i oni voze. Čim nekoga uhvatimo, prijavićemo ga policiji i naplatićemo mu kompletnu štetu koju je počinio na vozilu. U održavanje autobusa svake godine uložimo milion maraka, a od toga 40 odsto ili 400.000 KM ode na ono što putnici vandali unište” jasan je Mijić.

I ostali autoprevoznici su potvrdili da nisu rijetke pojave uništavanja unutrašnjosti autobusa.

“Više imamo slučajeva u kojima se uništava unutrašnjost autobusa nego što zatičemo putnike bez karte. To je gora varijanta” rekao je vlasnik “Pavlović tursa” Radenko Pavlović.

Iz Gradske uprave su potvrdili da su im se autoprevoznička preduzeća žalila zbog uništavanja njihove imovine.

“Kako je ispred nas vrijeme novogodišnjih i božićnih proslava te vrijeme slava, odnosno period u kojem je vandalsko ponašanje nesavjesnih pojedinca, najčešće pijanih i obijesnih putnika najviše izraženo, molimo građane da ne uništavaju saobraćajnu signalizaciju i gradske autobuse. Tako direktno utiču na pad kvaliteta javnog prevoza u gradu, a prevoznici umjesto da modernizuju vozni park, saniraju postojeću štetu” apelovali su iz Gradske uprave.

Saobraćajni Znaci

Iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja su rekli da se već dugi niz godina velika sredstva izdvajaju za sanaciju uništene saobraćajne signalizacije.

 “Najčešće lupaju saobraćajna ogledala, čupaju saobraćajne znake, lijepe naljepnice i uništavaju reflektujuća svojstva signalizacije, šaraju ih i uništavaju petardama” rekli su iz ovog odjeljenja.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/vozila-javnog-gradskog-prevoza-sve-vise-na-meti-vandala/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])