Banjaluka: Sa ulice sklonjeno 45 djece

Objavljeno: 21. 12. 2014 u 11:26h

Kiša i hladni dani nisu smanjili broj djece koja prose na ulicama u RS, a većina centara za socijalni rad ne raspolaže prihvatnim stanicama u kojima bi mališani pronašli utočište.

Bl

Jedini prihvatni centar za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju nalazi se u Banjaluci, gdje je u prvih devet mjeseci ove godine zbrinuto 42 djece. Najčešće je riječ o mališanima uzrasta od sedam do 14 godina.

“Prihvatna stanica osnovana je 2005. godine i zapošljava četiri vaspitača koji su angažovani po principu pasivnog dežurstva ukoliko u Prihvatilištu nema zbrinute djece. U stalnom su kontaktu sa policijom, od koje preuzimaju nadležnost nad djetetom” – rekli su u Centru za socijalni rad Banjaluka.

Djeca se u Prihvatilištu mogu zadržati pet dana, a po potrebi i duže. Osoblje im pruža osnovnu pomoć, utvrđuje njihov identitet i obavještava porodice.

Stanovnici Banjaluke svakodnevno se susreću sa djecom koja zaustavljaju prolaznike i od njih traže novac.

“Žao mi je te djece jer su ona nerijetko prisiljena na prosjačenje, pa i na kriminal. Bila sam zgrožena kada sam prije nekoliko dana vidjela dječaka od pet, šest godina kako bos, u tankoj, izderanoj trenerci sjedi na hladnom betonu ispred parka “Petar Kočić” i prosi” – kaže Banjalučanka Tamara R.

Djevojčice i dječake koji prose u Bijeljini zbrinjavaju u Dnevnom centru za djecu u riziku, koji radi pri Udruženju građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin”. Tamo im je omogućen svakodnevni boravak od 10 do 18 časova.

“Djeca prosjaci, koja dolaze mahom iz višečlanih porodica, najčešće ponovo završavaju na ulici jer ih tamo vraćaju roditelji. Materijalna pomoć i novčane sankcije nisu dovoljni da bi se prosjačenje spriječilo” – kažu u Centru za socijalni rad Bijeljina.

Zbog specifičnosti geografskog položaja i graničnog prelaza, u Gradišci su česti primjeri prosjačenja.

“U Gradišci za sada ne postoji prihvatilište za djecu koja prose i ona se smještaju u Dnevni centar za maloljetnike u riziku koji djeluje pri Centru za socijalni rad. Sa njima se postupa kao sa žrtvama trgovine ljudima” – naveli su u Centru za socijalni rad.

Ni u Prijedoru ne postoji prihvatilište, ali je u Prihvatnoj stanici za zaštitu i zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja ove godine evidentirano i zbrinuto desetoro djece sa majkama zatečenim u prosjačenju.

“Djeca romske nacionalnosti često dežuraju na gradskim parkinzima, gdje traže parking karte kako bi ih preprodali, prose ili za novac vraćaju kolica ispred tržnih centara” – kažu iz Centra za socijalni rad Prijedor.

U Centru za socijalni rad navode da na teritoriji Doboja ne postoji prihvatilište za djecu zatečenu u prosjačenju, ali i da u toku ove godine nije bilo takvih slučajeva.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-sa-ulice-sklonjeno-45-djece/||claudebot