Svi beru ekstraprofit na pojeftinjenju goriva

Objavljeno: 18. 12. 2014 u 12:52h

Cijene goriva pale su u Srpskoj u posljednjih mjesec dana za pola marke po litru, ali uprkos tome pojeftinjenja robe i usluga koje umnogome zavise od cijene naftnih derivata nema ni na vidiku.

gorivo

Aktuelne cijene iskalkulisane su kada je litar goriva koštao oko 2,30, a njegova trenutna cijena je oko 1,80 KM i najniža je u posljednjih šest godina.

Potrošači ističu da bi, nakon znatnog pada cijena goriva, prije svega trebalo da pojeftine karte u gradskom i međugradskom prevozu.  Od toga, kako sada stvari stoje, neće biti ništa. Generalni sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da bi, pored prevoza, trebalo da pojeftine i prehrambeni proizvodi.

Mi imamo slobodno formiranje cijena i trgovci kad zauzmu određene pozicije, teško se odlučuju da spuste cijene i kada imaju osnova za to, pa svu razliku zadrže za sebe – kazao je Petrović i dodao da bi efekti niže cijene goriva kod poljoprivrednih proizvoda trebalo da se osjete u narednim mjesecima.

Sekretar Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva pri Privrednoj komori RS Dragana Šobot istakla je da bi, s obzirom na pad cijena goriva, trebalo da bude i djelimičnih efekata na krajnje maloprodajne cijene.

To bi pogotovo trebalo da se vidi tamo gdje troškovi distribucije proizvoda znatnije učestvuju u formiranju cijene u lancu proizvođač – distributer – trgovac – kazala je ona.

Sekretar Udruženja za saobraćaj i veze pri Privrednoj komori RS Dragoslav Mihajlović kaže da prevoznici nisu dostavili nijednu inicijativu za sniženje cijena karata.

Ovih petnaestak dana je malo da se može procijeniti kakav će trend biti. Mogli bismo doći u situaciju da spustimo cijenu, a da se sutra nafta vrati na staru vrijednost, a mi cijene ne možemo dići jer bi se onda digla hampa. Takođe, prevoznici su do sada imali niske cijene u odnosu na cijenu nafte. Sada se nivelisalo stanje usluge prevoza sa cijenom goriva – pravda se Mihajlović.

Gradska uprava Banjaluka predložila je smanjenje cijene karata u javnom gradskom prevozu, ali to autoprevoznici nisu podržali.

Kako stvari stoje, pojeftinjenje goriva neće uticati ni na cijene hljeba jer je, prema riječima pekara, brašno u posljednjih mjesec poskupjelo za 15 odsto pa ni tada nisu povećavali cijene.

Poskupljenje brašna, a ni pojeftinjenje goriva nemaju toliki uticaj da bi došlo do promjene cijena hljeba – kazao je predsjednik Udruženja pekara RS Saša Trivić.

Direktor i vlasnik preduzeća “Spektar drink” iz Bijeljine Đorđe Slavinjak kaže da je kod njih procenat učešća energije relativno mali u formiranju cijene gotovog proizvoda i da zbog toga nema uslova za snižavanje cijena.

Imamo neke proizvode gdje energija uopšte ne učestvuje kao što je kiseli kupus, dok kod šećera u kocki učestvuje samo struja. U proizvodnji koristimo gas, a iako je i on u padu, njegovo učešće u cijeni gotovog proizvoda nije vrijedno korekcije. Isto tako, ne dižemo cijene proizvoda kad god gorivo poskupi. Cijena se pravi na nivou godine i pomjeranje od deset odsto nama ne utiče na kalkulaciju – kazao je Slavinjak.

Stručni saradnik za ekonomska pitanja pri Savezu sindikata RS Božana Radošević kaže da se ponovo pokazuje stara praksa.

Prevoznici, trgovci, pa i proizvođači su brzi kada treba povećati cijene, dok to mnogo teže ide kada one treba da budu snižene – kazala je Radoševićeva.

Na većini benzinskih stanica u RS gorivo je u više navrata pojeftinilo usljed niže cijene sirove nafte na svjetskom tržištu. Posljednji put cjenovnici su korigovani u utorak, a naftaši najavljuju i dalji pad cijena.

Potrošačka korpa

Prema podacima Saveza sindikata RS, sindikalna potrošačka korpa u oktobru ove godine vrijedjela je 1.848 maraka. Najveće učešće u potrošačkoj korpi ima hrana za koju je potrebno 680, dok je za usluge prevoza mjesečno potrebno izdvojiti 194 KM.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/svi-beru-ekstraprofit-na-pojeftinjenju-goriva/||claudebot