Studentima ističe vrijeme po starom programu

Objavljeno: 18. 12. 2014 u 13:17h

Na univerzitetima u RS još ima nekoliko stotina studenata koji se školuju po starom studijskom programu, a rok do kojeg treba da diplomiraju je oktobar 2015. godine ili će u suprotnom izgubiti status studenata.

studentiiiii

Prema Zakonu o visokom obrazovanju RS, kako su istakli na Univerzitetu u Banjaluci, rok za završetak studija u trajanju od četiri godine je do kraja akademske 2014/15. godine, dok studenti koji imaju indeks na fakultetima čiji studijski programi traju pet ili šest godina moraju da ih završe do 2017/18. godine.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Ranko Božičković istakao je da je Zakonom o visokom obrazovanju jasno definisan rok do kada “stari” studenti treba da završe studije, ali da nigdje ne stoji tačno kakva je njihova sudbina ako to ne uspiju.

Oni koji ne uspiju da diplomiraju do kraja ove akademske godine najvjerovatnije će izgubiti status studenta. Međutim, u zakonu je predviđeno i da u tom slučaju mogu da pređu na školovanje po Bolonji – kazao je Božičković.

On smatra da studentima nije dato dovoljno vremena da do kraja 2014/15. godine završe školovanje, te da vjeruje da će ako budu upućene molbe, taj rok moći da se prolongira.

Nema mnogo studenata po starom programu i treba im dati šansu da školovanje privedu kraju – dodao je Božičković.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS na univerzitetima je u 2012/13. godini od 44.720 upisanih studenata 2.923 studiralo po starom programu. Najviše “starih” studenata ima, kako pokazuju statistike, na medicini i ekonomiji. U Uniji studenata RS istakli su da će ako bude zahtjeva studenata tražiti da rok za završetak studija po starom programu bude produžen.

Bolonjski proces

Na fakultetima u Srpskoj posljednja generacija studenata po starom programu upisana je akademske 2006/07. godine. Izvođenje nastave prema Bolonjskom procesu počelo je od akademske 2007/08. godine.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/studentima-istice-vrijeme-po-starom-programu/||claudebot