Spomenik rakovačkim rudarima

Objavljeno: 17. 12. 2014 u 16:42h

Obnovljeni spomenik sa novopostavljenim krstom koji čuva sjećanje na 65 rudara rudnika Rakovac ubijenih u ustaškom pokolju 1942. godine, danas je osveštan u banjalučkom naselju Rakovačke Bare.

rakov

Parastos je služen na Svetu Varvaru, zaštitnicu rudara, a obnavljanje spomenika organizovalo je Društvo prijatelja manastira Hilandara iz Banjaluke uz podršku Republičkog sekretarijata za vjere RS.

Predsjednik Društva Dragutin Vujičić rekao je da je spomenik obnovljen i urađen dostojanstveno.

Mještanka Rada Bulatović, na parastos je došla  kako bi odala počast rudarima koji su pobijeni prije 72 godine.

“Bila sam mala kada su na ovom mjestu iskopavane kosti, koje su prebačene u kosturnicu Drakulić. Tada je jedna žena poznala cipele svoga oca i počela da vrišti, ja sam se prepala i pobjegla”, ispričala je Bulatovićeva.

Mjesto pokolja rudara godinama je bilo zapušteno, obraslo u korov. “Hilandarci” su ga uredili proteklih mjeseci, da bi  postavili novi spomenik i krst u pomen stradalim.

Prema najnovijim istraživanjima, 7. februara 1942. godine pripadnici garde ustaškog poglavnika Anta Pavelića ubili su 65 rudara.

Nakon pokolja u rudniku Rakovac, ustaše su, pod vođstvom natporučnika Josipa Mišlova i u pratnji župnika iz Petrićevca Vjekoslava Filipovića, nastavile sa ubijanjem Srba u selima Drakulić, Šargovac i Motike. U tom pokolju ubijeno je 2.300 srpskih civila.

Mjesto pokolja rudara godinama je bilo zapušteno, obraslo u korov. “Hilandarci” su ga uredili proteklih mjeseci, da bi potom postavili novi spomenik i krst u poment stradalim.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/spomenik-rakovackim-rudarima/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])