Mještani u strahu zbog medvjeda i divljih svinja

Objavljeno: 17. 12. 2014 u 16:59h

Mještani banjalučkih naselja Ponir i Rebrovac mjesecima unazad strahuju od divljih svinja i medvjeda, koji u naselja dolaze zbog divljih deponija raspoređenih čitavom dužinom puta koji spaja ova dva naselja.

Screenshot_3

Put između Ponira i Rebrovca koji pripadaju MZ Starčevica dug je dva kilometra i čitavom dužinom nalaze se hrpe otpada, od raznog građevinskog materijala, plastike i hrane do starog namještaja, odjeće i neupotrebljive tehnike.

Mještani tvrde da odlaganje otpada traje već duže vrijeme i da se to vjerovatno dešava noću, jer krivca niko nije vidio. Ipak, najveći problem predstavljaju im divlje životinje koje tu dolaze radi hrane, a u nekoliko navrata neko je, kažu mještani, na ovu deponiju bacao svinjski drob, što je posebno privuklo medvjede.

Od smrada se ne može proći

Milica Kočić iz Tuzlanske ulice u Rebrovcu kaže da mjesecima nije prošetala ovim putem, jer je smrad od smeća nesnošljiv, a zbog straha od divljih životinja rijetko ko se od mještana zadržava na putu duže nego što mora.

“Ne znam tačno kada je put pretvoren u smetlište, traje to od poplava sigurno, i ne znamo ko baca smeće. Smrad je nesnošljiv, a to smeće privlači divlje životinje i strah me je da životinje ne krenu dalje od smeća u potrazi za hranom. Zvale su komšije inspekciju i jedan inspektor je bio na terenu prije dvadesetak dana, ali rekao je da ukoliko ne znamo ko je krivac, oni ništa ne mogu. Predlagali smo da dovezu bager zemlje i zemljom zatrpaju to smeće, bar da ne smrdi toliko, ali izgleda ni to nije moguće. Imam pet unuka i brinem za njih kada se igraju ispred kuće”, kaže Kočićeva.

Dodatni problem mještana Ponira su odroni na putu, zbog kojih je na nekim dijelovima put teško prohodan, pa mještani uglavnom idu konjskim kolima.

“Signalizacije skoro da i nema, mi znamo gdje su odroni, ali ako neko drugi dođe, moraće da pripazi. Smeće su prvo bacali ivicom puta, sada su hrpe i po samom putu. Živimo kao u getu, da bismo došli do kuća moramo proći dva najsmrdljivija i najopasnija kilometra puta u cijelom gradu”, kažu ogorčeni meštani.

Ekološka katastrofa

U Savetu MZ Starčevica kažu da im se mještani nisu obraćali sa zahtjevom za uklanjanje divljih deponija, ali da će uraditi sve što mogu da širenje deponije što prije bude zaustavljeno.

“Potrudiću se da razgovaram sa mještanima i da pošaljemo zahtjev Gradskoj upravi za rješavanje tog problema, mada sam skeptičan da će to pomoći. Što se tiče odrona, poslali smo nekoliko zahtjeva, nešto jeste riješeno, ali ostalo je tu još puno posla”, kaže predsjednik Saveta MZ Đorđe Knežević.

On dodaje da se ne smije dopustiti da Ponir bude zapušten i pretvoren u divlju deponiju.

“Ponir se nalazi svega 15 minuta od grada i mjesto je zaista nestvarno – netaknuta priroda, svjež vazduh, idealno za šetnje i biciklizam. Ja često idem na Ponir u gljive, a interesantno je recimo i to što se upravo na Poniru mogu naći kraljevski vrganji, strogo zaštićena vrsta gljiva”, dodaje Knežević.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/mestani-u-strahu-zbog-medveda-i-divljih-svinja/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])