Banjaluka: Direktori moraju povećati prihode

Objavljeno: 4. 12. 2014 u 15:04h

Gradska uprava očekuje od direktora javnih ustanova i preduzeća da više budu menadžeri i povećavaju svoje budžete kroz vlastite prihode, rekla je juče zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić govoreći o nacrtu budžeta grada za iduću godinu.

sss

“Svjedoci smo da se promijenio odnos prihoda koji oni sami osiguravaju i onog što dobijaju iz budžeta. Ostavljena im je mogućnost da vlastite prihode koje ostvare i troše. To im daje dodatnu mogućnost da bolje rade i posluju i da punjenje budžeta grada bude bolje”, dodala je Brkićeva, koja je juče zajedno sa saradnicima održala pres-konferenciju. Podsjetila je da je planiran budžetski okvir od 119,3 miliona KM.

“Sredstva koja smo planirali je realno moguće ostvariti i čeka nas puno posla kao bismo ih i ostvarili. U fokusu rada Gradske uprave u idućoj godini je veći angažman na prikupljanju prihoda i veća odgovornost i pažljiva raspodjela i trošenje sredstava”, naglasila je ona.

Navela je da su sredstva za obrazovanje planirana od 1,5 miliona KM, za zdravstvenu i socijalnu zaštitu 1,06 miliona KM, sport 1,1 milion KM, rad i programe boračkih organizacija 550.000 KM i doznake pojedincima 12,3 miliona KM.

“Do utvrđivanja prijedloga budžeta preduzećemo mjere da sredstva za podsticaje u zapošljavanju i samozapošljavanju i projekte u poljoprivredi budu veća nego što su planirana”, rekla je Brkićeva i dodala da je nacrtom za zapošljavanje planirano 700.000 KM, a za projekte u poljoprivredi 650.000 KM.

Podsjećamo da su nacrt budžeta odbornici usvojili na sjednici održanoj u utorak i uputili ga u javnu raspravu koja će trajati do 15. decembra.

Načelnik Odjeljenja za finansije Branislavka Jovandić rekla je da nacrt nije planiran na dodatnoj kreditnoj zaduženosti grada.

“Mada postoji mogućnost za nove kredite na osnovu zakonskih promjena u Zakonu o dugu, zaduženosti i garanciji koji je promijenjen nakon poplava s ciljem sanacija nastale štete. Dodatnu podršku, pored ove mogućnosti, očekujemo iz Fonda solidarnosti i sredstava međunarodnih finansijskih institucija. Ova sredstva se neće pratiti kroz budžet, ali bitno je da će takva podrška rasteretiti potrebe građana prema budžetu grada”, rekla je Jovandićeva.

Most u Česmi

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da je iz budžeta grada milion maraka planirano za izgradnju mosta kod fabrike “Incel” u Česmi.

“U dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS dobili smo čvrsto obećanje da će oni obezbijediti 1,1 milion KM”, rekao je Novaković.

Dodao je da je planiran nastavak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u vezi sa izgradnjom puta u Priječanima.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-direktori-moraju-povecati-prihode/||claudebot