Banjaluka: Radijatori topli samo do Božića?

Objavljeno: 28. 11. 2014 u 10:57h

Najavljena kao nikad bolja, grejna sezona u gradu na Vrbasu mogla bi se pretvoriti u veliki problem.

radijator

Samo ako ne bude velikog zahlađenja, grejna sezona bi mogla potrajati do Božića, jer Toplana nema mazuta da grije duže, niti nema novca da ga kupi, piše “Euro Blic”.

Direktor Toplane Mićo Milovanović tvrdi da je grejna sezona trenutno neizvjesna jer ovom preduzeću nedostaje najmanje 10 hiljada tona mazuta, a firma iz sopstvenog izvora nema 10 miliona KM.

“Ove sezone nismo nabavili ni kilogram mazuta, trošimo ostatak iz prethodne grejne sezone”, kaže Milovanović i podsjeća da su mazut prošle godine nabavili od Optima grupe po cijeni od 1.235 KM za tonu i na odgođeno plaćanje od 36 mjeseci.

Međutim, samo do jula ove godine uspijevali su da izmiruju obaveze prema dom dobavljaču.

“Nadam se da Grad i Vlada RS imaju u vidu da Toplana ne može sama da nabavi mazut”, kaže Milovanović i objašnjava da su godišnji poslovni prihodi preduzeća 20 miliona KM, od čega 15 miliona ide na otplatu kredita, bruto plate zaposlenih, struju, vodu, tekuće održavanje i remont, pa za mazut ostane oko pet miliona KM.

“Pri prosječnoj temperaturu vazduha od 5,5 stepeni Celzijusa dnevna potrošnja mazuta iznosi oko 130 tona, a pri minus temperaturama penje se na 180 tona”, kaže Milovanović.

Toplana je posljednje tri grejne sezone u prosjeku trošila 23.000 tona mazuta, a ove zime planiran je utrošak 21.000 tona jer su izgrađene dvije rejonske kotlovnice na drvenu sječku.

Načelnik resornog odjeljenja Zoran Novaković kaže da Gradska uprava za za problem i da će o rješavanju predstavnici Grada razgovarati sa upravom Toplane i Vladom RS. On podsjeća da u budžetu Grada za 2014. i 2015. godinu nisu planirana sredstva za mazut zbog značajnog pada prihoda.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-radijatori-topli-samo-do-bozica/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])