Kontrolni organi će ove sedmice posjetiti Centar “Zaštiti me”

Objavljeno: 27. 11. 2014 u 14:56h

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da će kontrolni organi u toku ove sedmice obići Javnu ustanovu Centar “Zaštiti me” i da će odgovorni snositi sankcije ukoliko se utvrde nepravilnosti.

etr

Foto: eTrafika.net

Mutabdžija je rekao da se moraju obezbijediti svi zakonski elementi da vaspitači budu 24 časa dnevno sa djecom sa posebnim potrebama, a forma angažovanja tih nastavnika je stvar menadžerskog tima ustanove.

“Nadležna komisija Ministarstva posjetila je ovu ustanovu i to će ponovo uraditi i ove sedmice”, rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, ukoliko nema materijalnih uslova za novo zapošljavanje, rukovodioci vaspitno-obrazovnih ustanova dužni su da osmisle mogućnost angažovanja volontera.

“Već smo u kontinuitetu sa mobilnim timovima širom Republike Srpske – angažujemo logopede, defektologe i druge specijaliste koji pomažu, ne samo učenicima već i nastavnicima koji rade sa djecom prema individualnim obrazovnim programima i na taj način nadomještamo nedostatak kadra u malim sredinama”, rekao je Mutabdžija, navodeći da se sličan koncept može graditi i u Banjaluci.

On smatra da je jedna od optimalnih varijanti angažovanje volontera u određeno doba dana, uz angažovanje i mentorskog tima.

Komentarišući navode da se dio prostorija Centra iznajmljuje i da djeca sa posebnim potrebama ne bi trebalo da borave sa gostima, ministar je rekao da je to u isključivoj nadležnosti Školskog odbora i Savjeta roditelja i da oni u toj ustanovi treba da urede odnose na primjeren način.

“Ne želimo da se miješamo u stvari koje su unutrašnji element organizacione strukture Centra, ali je nesumnjivo da se i ljudi koji vode te ustanove nalaze u raskoraku između potreba i mogućnosti da ih realizuju”, rekao je Mutabdžija.

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj prisutan porast broja djece sa posebnim potrebama i da se proces njihove inkluzije provodi uz pomoć 55 personalnih asistenata i mobilnih timova logopeda, defektologa i drugih specijalista širom Republike angažovanih u 47 škola.

Direktorica ustanove Zorica Kuzmanović Vasilić izjavila je juče da se u Centru “Zaštiti me” radi u skladu sa zakonom, što mogu da potvrde nadležne inspekcije i revizija, ali postoji potreba za povećanjem broja stručnih saradnika, jer u ovoj ustanovi trenutno boravi 169 djece sa sve većim potrebama.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/kontrolni-organi-ce-ove-sedmice-posjetiti-centar-zastiti-me/||claudebot