Autobusi blokiraju zebre i raskrsnice

Objavljeno: 26. 11. 2014 u 20:34h

Veliki broj pješačkih prelaza na području grada nalazi se u samoj blizini autobuskih stajališta. Slaba preglednost na takvim mjestima čest je uzrok saobraćajnih nesreća, a posljednji slučaj desio se u Karađorđevoj ulici u naselju Lauš, kada je povrijeđena učenica.

zebra BL

U Udruženju za unapređenje i bezbjednost saobraćaja kažu da građani i vozači najviše zamjerki imaju za raskrsnicu ulica Prvog krajiškog korpusa i Olimpijskih pobjednika, zatim u Ulici Milana Radmana, Kralja Petra I Karađorđevića kod Građevinske škole, te u Ulici Vuka Karadžića kod Medicinske elektronike.

SNIMANJE STANJA:

“Svake godine se vrši snimanje stanja pješačkih prelaza, novih autobuskih stajališta i pješačkih u blizini raskrsnice. Na autobuskom stajalištu kod raskrsnice Ulica Prvog krajiškog korpusa i Olimpijskih pobjednika kad stane vozilo gradskog javnog prevoza blokira i pješački i dio raskrsnice”, rekao je Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja.

Isti problem je i kod Građevinske škole, gdje autobusi blokiraju pješački i skretanje u Ulicu Milana Radmana.

“Postoji određen broj stajališta koja su izmještena. Evidentno je da bi se izmjestilo autobusko stajalište da moramo obezbijediti drugu lokaciju koja je vjerovatno sporna po pitanju imovinskopravnih odnosa, zbog čega je to teško, ali treba napraviti trajnu analizu”, istakao je Jaćimović.

“LEŽEĆI POLICAJCI”: U blizini škola postavljaju se, osim pješačkih, i “ležeći policajci”.

“U Karađorđevoj i Užičkoj ulici na Laušu postavljeni su ‘ležeći policajci’. Zna se da su obaveze vozača kada prilaze pješačkom da smanje brzinu i pažnju obrate na kretanje svih pješaka, posebno djece. Zakonom imaju posebne obaveze vozača kada su u pitanju djeca”, rekao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Prepreke za smirivanje saobraćaja na području grada postavljene su u blizini škola.

“Što se tiče Banjaluke, ono što sam imao priliku da vidim jeste da su postavljene prepreke u vidu ‘ležećih policajaca’. Inače, u RS škole su obezbijeđene znakovima ograničenja brzine od 30 kilometara na sat. Ako se vozi po ograničenju nema šanse da dođe do nesreće”, kazao je Radović.

LOŠA SAOBRAĆAJNA KULTURA: Prema zakonu, brzina kretanja u blizini škola je 30 kilometara na čas u naselju, a van naselja 50.

Građani smatraju da je problem utoliko veći zbog slabe saobraćajne kulture i da treba naći način za rješavanje problema.

“Malo je vozača koji se zaustavljaju u blizini prelaza i nikad nisam sigurna hoće li stati. Nekad se načekaš pored prelaza da naiđe savjestan vozač. Posebno se plašim za djecu”, rekla je jedna sugrađanka.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/autobusi-blokiraju-zebre-i-raskrsnice/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])