Roditelji se žale na loš tretman djece u Centru Zaštiti me

Objavljeno: 25. 11. 2014 u 12:43h

Roditelji djece koja borave u Centru “Zaštiti me” u Banjaluci optužili su rukovodstvo te ustanove da vikendom iznajmljuje sobe internata, a da mališani sa poteškoćama u razvoju ribaju pod, peru suđe, a noću sa njima ostaje samo čuvar, koji nije kvalifikovan da se brine o njima.

cc

Roditelje djece okupljeni u Udruženju građana “Donjn sdž i mi” podržava i grupa radnika centra “Zaštiti me”, a zajedno su od nadležnih institucija zatražili da hitno reaguju i riješe ove probleme. Direktor Centra Zorica Kuzmanović-Vasilić odbacila je navode roditelja, istakavši da je i Školski odbor Centra sve optužbe proglasio neosnovanim.

Probleme sa kojima se suočavaju njihova djeca roditelji su opisali u dva pisma i uputili ih na adrese resornih ministarstava, Centra za socijalni rad Banjaluka i Školskog odbora Centra “Zaštiti me”. Osim navedenih problema, istakli su da u Centru “Zaštiti me” nemaju dovoljno logopedskih i fizioterapeutskih tretmana, a da djeca rijetko mogu da koriste senzorsku sobu.

“Tražimo da bude formirana neutralna komisija u kojoj će učestvovati i roditelji i da bude zaposlen veći broj stručnjaka kako bi Centar mogao normalno da radi. Nedopustivo je da sa djecom u internatu noću ostaje samo čuvar, koji nije kvalifikovan za brigu o djeci. To je grubo zanemarivanje djece”, istakla je Ana Nikolić, majka devetogodišnjeg dječaka koji pohađa Centar.

Kaže da je odlučila da se uhvati u koštac sa problemima za dobrobit sina i drugih mališana u Centru. Podršku su joj pružili i drugi nezadovoljni roditelji, među kojima je Rada Živković, čija jedanaestogodišnja kćerka u Centru boravi već tri godine, ali nema velikog napretka u njenom razvoju. Radom Centra je nezadovoljna i Saška Savanović, majka desetogodišnjeg dječaka, koji je već tri godine smješten u ovoj ustanovi.

Da se u Centru “Zaštiti me” dugo dešavaju nepravilnosti, tvrdi i jedan radnik te ustanove, koji je želio da ostane anoniman. On je ispričao da je proteklog vikenda u internat stiglo tridesetak gostiju sa Kosova, koji su smješteni u sobe djece koja su otišla kući. Djeca koja su ostala u internatu do ponoći su radila u kuhinji, gdje su ribali podove, prali posuđe i slagali stolice, a sutradan nisu mogli da obavljaju dnevne aktivnosti jer su bili umorni.

Direktor Centra Zorica Kuzmanović-Vasilić odbacila je sve optužbe.

“Postoje nadležne institucije koje svakodnevno prate rad ove ustanove i njihovi zapisnici su dokaz našeg uspješnog rada, koji je isključivo zasnovan na propisima”, istakla je Kuzmanović-Vasilić, potvrdivši da u Centru povremeno ima gostiju, ali da je to u interesu grada i u skladu sa pravilnikom ove ustanove.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da su dobili pisma roditelja i da su zatražili od rukovodstva Centra “Zaštiti me” informacije i izvještaj o radu. Pismo je stiglo i u Ministarstvo porodice, omladine i sporta, gdje su kazali da niko ne smije da zlostavlja, zanemaruje i zloupotrebljava djecu, ali i dodali da oni nisu nadležni za nadzor nad radom Centra. I u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su da su dobili pisma, te da očekuju od nadležnih da se ispitaju svi navodi roditelja.

Nisu tražili razgovor

Zorica Kuzmanović-Vasilić istakla je da su u Školski odbor stigla pisma u kojima se navodi niz nepravilnosti u Centru “Zaštiti me”, ali da niko od roditelja nije zatražio da sa njom razgovara.

“Niko od tih roditelja nije došao, nije pitao, niti podnio zahtjev da razgovaramo o problemima”, istakla je Kuzmanović-Vasilić i naglasila da se u Centru trenutno školuje 169 učenika, dok njih 45 živi u internatu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/roditelji-se-zale-na-los-tretman-djece-u-centru-zastiti-me/||claudebot