Odgođena deložacija porodice poginulog borca Vojske RS!

Objavljeno: 25. 11. 2014 u 12:27h

Iako je sve bilo spremno za deložaciju porodice poginulog borca iz njihovog stana u banjalučkom naselju Obilićevo, nadležni organi nisu mogli da obezbijede smještaj za samohranu majku, dvoje djece i dvoje starih roditelja, pa je izvršenje zasad odgođeno!

del

Kako kažu u porodici Utješanović, upravo im je i trebalo odgađanje izvršenja kako bi nastavili pravnim putem da se bore protiv prevare kojom pokušavaju da im oduzmu stan koji su legalno kupili, registrovali i uknjižili!

Stan prvo legalan, potom nelegalan

Stan u kojem žive supruga poginulog borca Vojske Republike Srpske, sa starim roditeljima i dvoje djece, uknjižen je na djecu i plaćen vlasnici koja trenutno živi u Kanadi još 2000. godine.

Na isti stan prava polaže lice koje je, prema riječima Utješanovića, u stan uselilo tokom rata te dostavilo ugovor o kupoprodaji iz 1993. godine.

Utješanovići su dva puta dobili sudsku potvrdu da su stan kupili legalnim putem, a onda se desilo da je u rekordno kratkom roku sud presudio u korist stranke koja je tvrdila da je stan kupila u toku rata.

“Sve je to odjednom ubrzano, a proces još nije ni završen. Mi smo uspjeli da stupimo u kontakt sa vlasnicom od koje smo kupili ovaj stan, poslali smo apelaciju Vrhovnom sudu, a vlasnica je poslala ovjerenu izjavu u kojoj navodi da nikakav ugovor nije sačinila 1993. godine i da je riječ o falsifikatu. Međutim, otkako su se pojavili ti novi dokazi, cijela stvar je odjednom ubrzana i evo sada su došli da nas deložiraju. Mi nemamo gdje da odemo, imam dvoje starih roditelja i dvoje djece i nemam nikakav smještaj, a i ne želimo da napustimo stan koji smo kupili i uknjižili po zakonu”, kaže Dušanka Utješanović, supruga poginulog borca.

Utješanovići su izbjegli iz Sanskog Mosta, a sa vlasnicom stana su stupili u kontakt i obavili kupoprodaju 2000. godine. Stan je uknjižen na djecu, a kupili su ga sredstvima članova porodice, kako bi djevojke, inače dva studenta, imale krov nad glavom.

“Čudno” ubrzanje sudskog postupka

U međuvremenu saznaju da na isti stan pravo polaže još jedno lice, ali nisu vjerovali da bi moglo da bude komplikacija zbog tzv. “ratnog” ugovora i poslije dvije presude u njihovu korist, kojima je potvrđeno da su zakonski vlasnici stana u Ulici Tihomira Damjanovića.

“Problem je nastao kada smo konačno uspjeli da stupimo u kontakt sa vlasnicom stana sa kojom smo potpisali ugovor. Zikreta Smailović, koja trenutno živi u Kanadi, poslala je sudu ovjerenu izjavu u kojoj tvrdi da 1993. godine nikom nije prodala stan i izrazila spremnost da se po potrebi i pojavi na suđenju kako bi to potvrdila. Međutim, tada se sve ubrzava, kako bi došlo do deložacije i kako bi bila izvršena presuda u procesu koji još nije završen. Postoje novi dokazi i sud mora da se izjasni o tome i mislim da imamo sve uslove da tražimo obnovu procesa. Činjenica je i da se sve to kreće sporo, kako već sudovi rade, ali i da može da funkcioniše ekspresno brzo ukoliko to nekome odgovara. Sve što mi tražimo je da nam daju vrijeme da legalnim putem dokažemo da smo u pravu”, kaže Žarko Utješanović, Dušankin brat.

Utješanovići su uvjereni da će zakonskim putem lako dokazati da stan pripada njima, pogotovo uz svjedočenje osobe od koje su kupili stan i sa kojom su potpisali ugovor.

Pokrenuti obnovu postupka

S obzirom na to da u stanu u Ulici Tihomira Damjanovića broj 16 živi samohrana majka dvoje djece sa starim roditeljima, i da nijedna institucija nije u stanju da im obezbijedi nikakav alternativni smeštaj, sudski izvršioci su odgodili izvršenje, a upravo odgađanje, kako bi dobili vremena za pokretanje obnove postupka, bilo je ono što treba porodici Utješanović, koja se smatra žrtvom prevare.

Ipak, svi, kako kažu, prolaze kroz veoma stresan period u kojem moraju da se bore za nešto što im pripada po zakonu, i jer su uprkos svemu, umalo završili na ulici.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/odgodena-delozacija-porodice-poginulog-borca-vojske-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])