Banjaluka: Fasade opasne za prolaznike

Objavljeno: 24. 11. 2014 u 15:23h

Dotrajale i oronule fasade na pojedinim zgradama u gradu, koje se svakodnevno obrušavaju, predstavljaju opasnost za pješake i automobile.

das

Takvih zgrada najviše ima u naseljima Nova varoš, Obilićevo, kao i u samom centru grada.

Građani su složni da fasade postaju sve veći problem, koji će postati nerješiv ako se u njegovo rješavanje uskoro ne uključe i gradske vlasti. Tako, na primjer, već dvije godine dijelovi fasade zgrade u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića svakodnevno otpadaju, a niko ne reaguje.

Vlasnici stanova i poslovnih prostora ove zgrade kažu da već duže vrijeme apeluju da fasada bude sanirana, jer osim toga što ružno izgleda, predstavlja i problem prolaznicima.

“Komunalna policija je upoznata sa našim problemom i obilazila je zgradu nekoliko puta, ali uzalud. Izgubili smo svaku nadu da će u skorije vrijeme bilo šta biti urađeno kada je riječ o ovom pitanju”, rekao je jedan od stanara zgrade.

Predsjednik ZEV-a u ulici Prve krajiške brigade u naselju Starčevica Milorad Arlov je kazao da Gradska uprava godinama nije raspisala konkurs za sanaciju fasada stambenih zagrada.

“Fasade zgrada u gradu su u lošem stanju, a posebno na Starčevici i one što prije treba da budu obnovljene. Primijetio sam da mnogi stanari o svom trošku saniraju fasade, a grad bi, bar je to ranije bila praksa, trebalo da im finansijski pomogne”, rekao Arlov.

Predsjednik Savjeta MZ Centar jedan Dujko Komljenović je istakao da su fasade pored nevremena i na meti huligana.

Stanari jedne od zgrada, koja je stara više od 40 godina, a nalazi se u naselju Borik, kažu da ni kod njih nije ništa bolja situacija kada je fasada u pitanju.

“Većina mojih komšija i ja nemamo dovoljno novca za sanaciju fasade na zgradi koja je odavno dotrajala. Više puta smo od Gradske uprave tražili da nam pomogne u sanaciji, ali ništa”, rekao je Milorad Obradović i dodao da treba da dočekaju da malter počne da otpada, da bi nadležni nešto preduzeli.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković je rekao da je svjestan problema stanara zgrada, te da su ove godine razmišljali i o sanaciji fasada. Ali s obzirom na smanjenje budžeta grada, odustali su od toga.

“Znam da je teška situacija, da građani nemaju novca, kao i da su dotrajale fasade na zgradama opasne za građane, ali mislim da ni iduće godine nećemo, kako stvari stoje, biti u finansijskoj situaciji da podržimo stanare u sanaciji fasada”, kazao je Novaković.

Liftovi

Zoran Novaković je rekao da su ove godine samo sanirani liftovi u stambenim zgradama.

“Prioritet smo dali zajednicama etažnih vlasnika kod kojih je stepen naplativosti komunalnih naknada viši od 90 odsto. Međutim, kod svih zajednica etažnih vlasnika naplativost nije bila ni približno tolika”, rekao je Novaković.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-fasade-opasne-za-prolaznike/||claudebot