Banjalučanin oduševljen antičkim svijetom

Objavljeno: 23. 11. 2014 u 11:48h

I prije nego što je pošao u osnovnu školu Marko Mišić, sada učenik prvog razreda banjalučke Gimnazije, već je s užitkom čitao zanimljive i zahtjevne knjige koje su govorile o događajima antičkog svijeta.

bl

Već u tom periodu s lakoćom je pamtio imena starih bogova, vojskovođa i veliki broj datuma koji su pratili određeni istorijski period, polako prelazeći na druge istorijske teme i literaturu iz geografije nastojeći time dopuniti znanje. Sobu je brzo ispunio velikim brojem knjiga iz ovih oblasti.

Zahvaljujući svemu tome u njegovu biografiju već sada se može upisati i osvojeno republičko takmičenje iz istorije na kojem je pobijedio dok je bio učenik OŠ “Branko Ćopić”.

Boravak u Kanadi

On je sa roditeljima jedno vrijeme živio u Kanadi, a kada se vratio u grad na Vrbasu morao se prilagoditi novom školskom sistemu i savladavanju maternjeg jezika.

“Zbog poslovnog angažmana mog oca u Kanadi prve četiri godine osnovnog obrazovanja završio sam u Otavi, a po povratku u Banjaluku školovanje sam nastavio u OŠ ‘Branko Ćopić’, gdje sam se upisao u peti razred. Zanimanje za istoriju počelo je i prije mog odlaska u Kanadu, još od malih nogu. Vidjevši to moji roditelji, zajedno s ujakom, počeli su mi kupovati razne istorijske i geografske knjige. U tom periodu najviše, a i sada me zanima literatura koja govori o antičkom svijetu stare Grčke, Rima i Egipta. Cjelokupni Panteon i veličanstvene građevine ovih civilizacija toliko su zanimljivi da ni današnji naučnici ne mogu sa sigurnošću da odgovore na koji način i zbog čega su podizani”, kaže Marko.

Poseban značaj pridaje i drevnim civilizacijama Maja, Asteka i Inka, a mnogobrojne datume usvaja s lakoćom.

Drevne civilizacije

“Postoji misao koja kaže da su najrazvijenije civilizacije boravile na evropskom kontinentu, ali drevni narodi Latinske Amerike su ih možda nadmašili u tom pogledu jer su znali računati vrijeme pomoću svojih velelepnih građevina u obliku stepenastih piramida koje su se uzdizale visoko do neba, njihova vjerovanja su toliko zanimljiva, i samo to područje koje su naseljavali”, kaže Marko.

Da bi dopunio znanje iz oblasti istorije spojio je istoriju i geografiju diveći se mnogobrojnim zanimljivim svjetskim destinacijama, od kojih je neke imao priliku i da posjeti. Drugovima koji misle da je istorija suvoparni predmet poručuje da je ona dosta zanimljiva humanistička nauka i svakome može biti interesantna samo ako je bude učio s razumijevanjem.

“Dok sam boravio u Kanadi imao sam priliku da posjetim mnoge zanimljive turističke destinacije u toj zemlji, ali i druge svjetske i evropske metropole među kojima se ističu Njujork, Pariz i nezaboravna Kuba”, kaže Marko.

A kad nije u školi, ovaj mladi istoričar slobodno vrijeme provodi trenirajući košarku, zahvaljujući kojoj ima veliki broj osvojenih priznanja, a na jednom turniru igrao je čak i sa povrijeđenom nogom.

Takođe, u slobodno vrijeme čita stripove i igra igrice, ali i vodi duge razgovore sa dalekim prijateljima iz Kanade preko skajpa.

Kad se jednog dana zaposli kaže da bi volio da to bude posao koji će uključiti mnogo putovanja.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucanin-odusevljen-antickim-svijetom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])