Harmonika Stojanova karta za put oko svijeta

Objavljeno: 21. 11. 2014 u 13:02h

Dvadesettrogodišnji Stojan Bojić iz Banjaluke zahvaljujući svom talentu u sviranju na harmonici osvojio je mnoge nagrade i proputovao pola svijeta.

aa

Posljednje priznanje odalo mu je Ministarstvo nauke i tehnologije RS na nedavno održanom Festivalu nauke, gdje je dobio nagradu kao mladi istraživač prvog ciklusa studija.

“Ovo je prva nagrada koju sam dobio zahvaljujući svim dosadašnjim rezultatima u oblasti umjetnosti”, rekao je Bojić i dodao da uživa u takmičenjima i putovanjima, na koje ga je odvela harmonika.

Zahvaljujući ovom instrumentu, stekao je mnoge prijatelje i proširio muzičke vidike.

“Stekao sam prijatelje iz čitavog svijeta, na svakom kontinentu imam bar po jednog. Na jednom od tih putovanja upoznao sam i svoju djevojku, koja mi je sada velika podrška”, ispričao je Bojić.

Svira od petog razreda osnovne škole, a na takmičenje je prvi put otišao kada mu je bilo 15 godina i tada je u Smederevu osvojio drugu nagradu. Poslije toga su se nizale i druge nagrade, osmo mjesto u Portugaliji, šesto u Italiji, 12. u Kini, a bio je i laureat sa festivala harmonike “Akordeon Art”.

Razmjenom studenata boravio je pet mjeseci u ruskom gradu Belogradu, za šta ga vežu lijepa iskustva i što ga je podstaklo da školovanje nastavi u Rusiji. Student je prve godine magistarskih studija na Ruskoj akademiji muzike “Gnjesinih”.

“Njihov narod je mnogo sličan nama, odlično su me prihvatili i nikada se ne osjećam usamljeno. Prošlu Novu godinu sam dočekao u Belogradu. Osjećaj je bio neopisiv, to je praznik kojem se tamo svi raduju, ljudi prilaze jedni drugima na ulici, ljube se i čestitaju, sreća treperi u vazduhu. Jedna topla atmosfera koja je, nažalost, kod nas nestala”, rekao je Stojan.

Iako već ima ponude za posao u Rusiji, Bojić priželjkuje da se poslije završenih magistarskih studija vrati u Banjaluku.

“Rusija je zemlja umjetnosti i nudi sve što jedan umjetnik može da poželi. Međutim, najsrećniji bih bio kad bih imao priliku da se zaposlim u svom gradu i da sve svoje iskustvo i znanje prenesem na naše mlade umjetnike”, kazao je Bojić.

Roditelji

Stojan Bojić je istakao da su za njegov uspjeh najviše zaslužni roditelji, koji su mu uvijek bili velika podrška.

“Njima dugujem i talenat. Muzičku akademiju sam završio kod prof. dr Zorana Rakića, koji je pored mojih roditelja najviše zaslužan za sve moje uspjehe. Bez njega ne bih bio tu gdje jesam. Prof. Damir Jovanić, u čijoj sam klasi završio srednju školu, doveo me je do muzičke akademije”, rekao je Bojić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/harmonika-stojanova-karta-za-put-oko-svijeta/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])