Banjaluka 1918. prvi put oslobođena iz vjekovnog ropstva

Objavljeno: 21. 11. 2014 u 09:41h

Banjaluka je ulaskom srpske vojske na kraju Prvog svjetskog rata 1918. godine prvi put bila oslobođena viševjekovnog ropstva, a 20. novembar je i dan stvaranja domaće vlasti u ovom gradu, zbog čega je ovo datum od velike istorijske vrijednosti, rečeno je na okruglom stolu u Banjaluci pod nazivom “Pucanj u ropstvo”.

slikacitava

Član Akademije nauka i umjetnosti Repubike Srpske Nikola Popović rekao je da je pisanje o stradanju srpskog naroda sa prostora Bosanske Krajine u Prvom svjetskom ratu dugo bilo u drugom planu u odnosu na Drugi svjetski rat i revoluciju u Jugoslaviji.

“To što se period Prvog svjetskog rata godinama zapostavljao, stvar je i generacija koje su tako vrednovale našu istoriju”, ističe Popović.

Prema njegovim riječima, istoriografija o Prvom svjetskom ratu bila je potisnuta i u ostatku svijeta Drugim svjetskim i Hladnim ratom koji se, kako je rekao, nije završio ni do danas.

“Obilježavanje ovih godišnjica svakako je značajno sa stanovišta cjelokupne civilizacije”, rekao je Popović.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918. Nebojša Kuštrinović smatra da je veoma značajno obilježavati datume kao što je dan oslobođenja Banjaluke, s obzirom na to da je veoma malo istorijskog materijala iz ovog perioda.

“Ove godine usmjerili smo se ka Gavrilu Principu i 1914. godini, naredne će se obilježavati 100 godina od veleizdajničkog procesa, a želja nam je da stvorimo i fondaciju koja bi podigla spomenik našim Soluncima koji su bili nepravedno zaboravljeni”, rekao je Kuštrinović.

On smatra da u stručne rasprave povodom obilježavanja 100 godina od veleizdajničkog procesa naredne godine treba uključiti i Prosvjetno-pedagoški zavod, arhive i više istoričara, kako bi se bacilo više svjetla na istoriju srpskog naroda.

“Moramo biti ponosni na majora Dragoljuba Bajalovića i srpsku vojsku koja je oslobodilački ušla u Banjaluku, ali i nastaviti istraživanja u tom smjeru”, rekao je Kuštrinović.

On je dodao da Udruženje više od decenije pokušava da ovim datumima da pravi značaj i da neće dozvoliti da se Gavrilo Princip kvalifikuje kao ratni zločinac.

“Za one koji Gavrila Principa pokušavaju proglasiti ratnim zločincem, a žMladu Bosnuž terorističkom organizacijom možemo da napravimo pandan sa atentatom na Hitlera, jer kada bi se njegov atentator proglasio ratnim zločincem to bi bilo slično onome što radi zapad i dio Sarajeva i Federacije BiH”, rekao je Kuštrinović.

Prema njegovom mišljenju, jedino se istorijom može doći do prave istine koja će se proširiti svijetom.

“Ovakvi okrugli stolovi baciće istinu u oči i pokazati da smo častan narod koji želi da živi sa drugima. Ovo ne radimo da bismo pokazali da smo heroji i borci već želimo da pokažemo da ne želimo da se drugima dešava isto što i nama u posljednjih nekoliko vijekova”, poručio je Kuštrinović.

Okruglom stolu “Pucanj u ropstvo”, povodom dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine, prisustvovali su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Četković, profesori banjalučkog Univerziteta i Petar Princip, potomak Gavrila Principa.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-1918-prvi-put-oslobodena-iz-vjekovnog-ropstva/||claudebot