Invazija komaraca usred jeseni

Objavljeno: 20. 11. 2014 u 10:33h

Stanovnici Banjaluke, Srpca i Prijedora žale se na najezdu komaraca koji su se zbog toplog vremena ove jeseni zadržali u prirodi, ali ih je sve više i u zatvorenom prostoru.

komarci

Iako rojevi komaraca brojnim stanovnicima ne daju mira nadležni kažu da zaprašivanja do kraja godine neće biti. Prema riječima građana stanovi i kuće su puni komaraca, koji su neuobičajeno veliki, a nakon uboda ostaje nesnosan svrab, crvenilo i otoci.

“Cijele noći ne možemo da spavamo. Suprug je alergičan na komarce, a plašim se i za djecu, da će ih ove napasti nečim zaraziti”, rekla je Nada Tepić.

Direktor preduzeća “Eko Bel” Vladimir Šušnjar ističe da nema smisla da se zaprašuju komarci u novembru, ali ukoliko banjalučka Gradska uprava da zeleno svjetlo da se komarci zaprašuju oni će to uraditi.

U Gradskoj upravi Banjaluka kažu da je tokom ove godine dezinsekcija obavljana tri puta na području grada, a insekti su zbog nešto nižih temperatura proteklih dana našli sklonište u zatvorenim prostorima.

“Izvođenje dodatnog tretmana suzbijanja komaraca ne bi riješilo problem građana koji se žale na povećan broj komaraca. Zaprašivanje se neće obavljati, a osnovni razlog su hidrometeorološki faktori koji trenutno ne pogoduju razvoju komaraca”, kažu u Gradskoj upravi.

Prijedorčani nastanjeni pored Sane žale se najviše na najezdu ovih insekata, a smanjenju broja komarca nisu doprinijele ni dvije dezinsekcije tokom ove godine.

“Ne pamtim kada su komarci bili aktivni u ovo doba godine, ali vremena su se promijenila čak i za komarce”, kazala je Prijedorčanka Rajka Zdjelar.

U prijedorskoj Gradskoj upravi su potvrdili da zaprašivanja do kraja godine neće biti i kazali da je u toku sistemska jesenja deratizacija. U Srpcu su takođe kazali da do kraja godine neće biti akcija dezinsekcije, a prskanje komaraca sprovedeno je samo jednom tokom ove godine zbog manjka novca u budžetu.

“Komaraca nema koliko ih je bilo ljetos, ali dovoljno ih je da nas svakodnevno napadaju, naročito noću. Iako su prskali komarce nisam primijetio da je to imalo efekta”, rekao je Milan Vidović iz Kukulja kod Srpca.

Druge opštine

Stanovnici Bratunca, Trebinja i Gradiške nemaju problema sa najezdom komaraca, a najviše sreće imaju žitelji Foče koji ističu da velikog broja komaraca nije bilo čak ni tokom ljetnog perioda.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/invazija-komaraca-usred-jeseni/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])