Banjaluka napokon dobija Ulicu patrijarha Pavla

Objavljeno: 20. 11. 2014 u 15:26h

Četiri godine poslije inicijative i peticije Press novina da jedna od gradskih ulica bude nazvana po patrijarhu Pavlu, iz gradske komisije za pripremu prijedloga imena naselja, ulica i trgova najavili su da bi jedna od novoizgrađenih ulica u gradskoj zoni mogla da ponese ime srpskog patrijarha.

patrijarh pavle 2

Iako su inicijativu Pressa podržale brojne javne ličnosti, sportisti, političari, istoričari i umjetnici, a potpisom na peticiju i više od 3.000 Banjalučana, nikome nije jasno zašto se toliko razvlačila procedura da Banjaluka napokon dobije ulicu nazvanu po pokojnom patrijarhu Pavlu.

Misterija oko naziva ulica

Podsjetimo, peticija sa potpisima više od 3.000 građana, koji su uz potpis predlagali i koju ulicu bi trebalo preimenovati u Ulicu Patrijarha Pavla, stigla je na šalter u prijemnoj kancelariji tadašnje Administrativne službe grada i tu joj se izgubio svaki trag.

pet

Nadležna skupštinska komisija, prema njihovim rečima, narednih godina nije uopšte vidjela tu peticiju i inicijativu, a prije dve godine konačno je otkriveno da se čeka izgradnja neke nove ulice u gradu koja bi bila nazvana po patrijarhu Pavlu. Izgradnja pomenute nove ulice čeka se i danas, dvije godine kasnije.

U međuvremenu, mnogima nije bilo jasno zbog čega je baš ta inicijativa ignorisana godinama, te zašto nije uvažen stav potpisnika peticije da se nekoj od gradskih ulica jednostavno promjeni ime, kao što je redovan postupak u svim ostalim gradovima. Među prijedlozima za preimenovanje, najviše je bilo prijedloga da se preimenuju Trg Krajine, ulice Srpska, Milana Radmana, Veselina Masleše i Jevrejska.

Gradski čelnici su optuživani da namjerno ignorišu ovu inicijativu, a činjenica je i da je Banjaluka i dalje jedini grad u kojem imenovanje jedne od ulica po pokojnom patrijarhu nije prošlo, a ni došlo na gradsku skupštinu. Opravdanje da se čeka gradnja nove ulice nije dovoljno ni onima koji su peticiju potpisali i podržali, a ni mnogim drugima koji jednostavno ne vide logične razloge za ovakvo ponašanje nadležnih u Gradskoj upravi. Sa druge strane, u Gradskoj upravi se cijelo vreme ponašaju kao da je reč u najmanju ruku o vojnoj tajni ili atomskoj bombi, a ne o inicijativi za preimenovanje ulice.

Spora procedura

Mnogi gradovi u Srpskoj i Srbiji nazvali su trgove ili ulice po patrijarhu Pavlu poslije inicijativa grupa građana, dok u nekim mjestima nije bilo potrebe za bilo kakvim inicijativama. Statut grada Beograda nalaže da nijedna ulica ne može dobiti ime po nekoj osobi dok ne prođe tri godine od smrti, ali gradske vlasti su odlučile da postupe po ubrzanoj proceduri, uz obrazloženje da ”patrijarh Pavle nije politička ni istorijska ličnost, kao i da je veliki broj građana izrazio želju da jedna ulica bude nazvana po njemu”.

U isto vrijeme, u Banjaluci se ne dešava ništa što bi podsjećalo na bilo kakvu ubrzanu proceduru, a jedina novost poslije četiri godine jeste da se konačno spominje i inicijativa da jedna od gradskih ulica dobije naziv po Diani Budisavljević, humanitarki koja je tokom Drugog svjetskog rata spasla više od 15.000 djece iz ustaških logora smrti. Ulicu Diane Budisavljević, Banjaluka će, kako kažu u Gradskoj upravi, dobiti kada i Ulicu patrijarha Pavla, odnosno kada u gradskoj zoni budu izgrađene dvije nove ulice.

Sve ignorisane inicijative

Slanje inicijative za promjenu ili dodjelu naziva ulice u pisanoj formi u većini gradova je puka birokratska formalnost, jer se uglavnom poštuje volja građana.

U gradu na Vrbasu, o ovom pitanju, strogo se vodi računa o papirologiji pa su uglavnom tako do sada ignorisane inicijative o imenovanju ulica po palim borcima iz Otadžbinskog rata, poput inicijative na Starčevici da jedan krak ulice dobije ime po Spomenku Gostiću, Draganu Milijeviću i Saši Gvozdenu, kao i inicijative da most kod pivare bude nazvan po Predragu Radiću, a ljetnja bašta Kastela po Danilu Lazoviću.

Grad je za to vreme dobijao ulice Čarlija Čaplina, Dječjih osmjeha i slične, a prema nezvaničnim informacijama iz Gradske uprave, jedna od gradskih ulica uskoro bi trebalo da dobije naziv po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

 Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-napokon-dobija-ulicu-patrijarha-pavla/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])