Studentski centar “Nikola Tesla”: Počeo šverc kreveta

Objavljeno: 12. 11. 2014 u 15:45h

Ilegalna prodaja kreveta u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci zvanično je počela u ponedjeljak i to svega nekoliko sati nakon objavljivanja rezultata konkursa.

dom

Društvene mreže zatrpane su porukama ponude i potražnje, a iako su iz uprave pomenutog centra najavljene strože sankcije, studente to ni najmanje ne ometa u njihovom biznisu.

Spiskovi sa imenima studenata koji su dobili krevete postavljeni su na ulazu prvog i trećeg paviljona, a nesnosne gužve, nervoza, potraga za imenom onoga ko bi mogao da bude potencijalni prodavac, nisu izostale ni ove godine.

Potražnja veća nego ikad

“Ona studira pravo i prošle godine je prodala krevet”, “On ima apsolventski krevet, sto odsto će ga prodati, a taj bi mogao dobiti i jeftinije”, “Evo njih dve sestre, svake godine obe dobijaju krevet, a budu na jednom, dok drugi prodaju”, “Sanja sa ekonomije, ona je Banjalučanka, piši prezime, naći ćemo je na Fejsu” sve to juče se moglo čuti ispred vrata sva tri paviljona. Studenti ispred trećeg paviljona kažu da nikad nije bila veća potražnja, ali i potraga za prodavcem.

“Prethodnih godina mogli su se naći oglasi na oglasnim tablama, na drveću, ispred fakulteta, sada je sve teže. Sankcije i negativni bodovi čekaju svakog ko se upusti u ovaj biznis, pa se sve radi tiše i opreznije. Ja imam svog “dilera”, druga koji studira poljoprivredu, od njega sam kupio zadnje tri godine. Cijena je 600 maraka i plaćam mu u ratama. Inače sam iz Bijeljine i moji roditelji nisu u finansijskoj situaciji da mi plaćaju stan”, kaže jedan od studenata koji je želio da ostane anoniman.

Sagovornik je dao broj telefona studenta iz Banjaluke koji posljednje tri godine prodaje krevet. Kada su ga novinari “Pressa” pozvali i pitali da li je istina da prodaje krevet, odgovorio je potvrdno, rekavši da su zakasnili i da je krevet već prodat. Kada su mu objasnili da su novinari, rekao je da za krevet konkuriše zbog druga iz Bijeljine.

“Meni krevet ne treba, ne mogu reći da mi 600 maraka ne dođe dobro kao neka satisfakcija za dobre ocjene, ali nije nužno. Kada moj drug završi fakultet, sigurno neću konkurisati za dom, nema potrebe da se izlažem bespotrebnom nerviranju”, kaže student iz Banjaluke.

Student ombudsman u Uniji studenata RS, Vojislav Savić, kaže da je ove godine raspodjela kreveta mnogo pravednija nego što je bilo prije, ali da to nije dovoljno i da se na tome ne treba zaustaviti.

Pojačati kazne

“Pozitivne posljedice dosadašnjih mjera koje su uvedene prije nekoliko godina se već vide. Ipak, kazne se moraju pojačati, ali na način da to zaista bude promišljeno i da pomoću njih bude izgrađen sistem koji će u budućnosti zaista funkcionisati. Studenti koji kupuju krevete primorani su da ih kupuju zato što za krevet u domu konkurišu oni kojima to nije neophodno i upravo oni su glavni krivci za cijelu tu situaciju. Zbog njih, studenti koji zaista nemaju novca da žive privatno, prinuđeni su da kupuju krevet, a samim tim krše zakon”, kaže Savić.

Predsjednik Unije studenata RS Borivoj Obradović smatra da bi se ilegalnom trgovanju krevetima trebalo što prije stati u kraj.

“Sankcije za ilegalno trgovanje krevetima u studentskom domu iste su i za one koji prodaju, kao i za one koji kupuju, mada mislim da prema studentima koji su prinuđeni da kupe krevet treba biti blaži. Smatram da bi osim negativnih bodova onima koji prodaju krevete trebalo uvesti još neke vidove sankcija poput nemogućnosti konkurisanja na stipendije ili zabrana ishrane u studentskom restoranu itd. Ova pojava se mora definitivno iskorijeniti, a najbolji način je sprovođenjem konkretnih mjera kažnjavanja”, kaže Obradović.

Mijatović: Tužba svakom ko proda smještaj!

Predsjednik Skupštine studenata u Studentskom centru “Nikola Tesla” Boris Mijatović kaže da je u posljednje četiri godine, koliko se studentski centar ozbiljno počeo baviti ovim problemom, registrovano 1.600 studenata povezanih sa ilegalnom trgovinom studentskih kreveta.

“Ti studenti su dobijali negativne bodove zbog kojih nije bilo šanse da dobiju krevet, pa su oni koji su bili ispod crte imali šansu i uglavnom prolazili na konkursima. Od ove godine, osim što će dobiti negativne bodove, sve studente koji budu uhvaćeni u prodaji kreveta, tužiće studentski centar”, ističe Mijatović.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/studentski-centar-nikola-tesla-poceo-sverc-kreveta/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])