Kupiš kupus, dobiješ otpad

Objavljeno: 7. 11. 2014 u 16:40h

Veliki broj Banjalučana žali se na cijenu kupusa ove godine, a osim što nije jeftin, ni kvalitet ovog povrća nije na zadovoljavajućem nivou. Ipak, ono što ih najviše ljuti je, kako kažu, činjenica da se kupus prodaje na svakom ćošku, a upravo tu je i najlošiji.

kupus

Na Novoj pijaci u Lazarevu cijene vreće kupusa kreću se od osam do 13 KM i prodaja nikad nije išla lošije. Cijene su značajno više nego prethodnih godina kada se vreća kupusa mogla kupiti za četiri marke, pa se građani ove godine dovijaju na razne načine prilikom kupovine.

“Divlji” prodavci koriste skok cijena

“Ovo je lijevčanski kupus i cijena je 12 KM. Znam da ima i jeftinijih, ali treba dobro vidjeti kakvog je kvaliteta. Čula sam da ima dosta prodavaca “na divlje” koji po gradu prodaju ne samo kupus, nego svakakvo povrće, daju ga i jeftinije, što nama svakako utiče na prodaju. Znate, nije isto sjediti ovdje cijeli dan, plaćati takse i poreze “Tržnici” da biste mogli uopšte da radite i doći s vremena na vrijeme ili kao oni podići ceradu na kamionu i prodavati povrće. Takvi prodavci su šamar za naš rad”, kaže Banjalučanka Stojanka Majkić, koja drži tezgu na tržnici.

Prodavci voća i povrća “na divlje” nisu trn u oku samo prodavcima koji uredno plaćaju takse, već i građanima koji tvrde da je njihov kupus ove godine mnogo lošijeg kvaliteta od onog na pijaci.

“U utorak sam kupio vreću kupusa kod jednog takvog prodavca “na divlje” kod Kastela. Vreću sam platio 12 KM, a kada sam krenuo da pripremam kupus, imao sam šta i da vidim. Na oko je izgledao lijepo, kao da mu ništa ne fali, ali pola glavica je bilo trulo. Od jedne vreće kupusa imao sam dvije vrećice otpada. Otišao sam sutradan da se žalim, naravno da moju reklamaciju nisu uvažili. U redu je to što on prodaje tu gdje prodaje, treba čovjek da zaradi, neka inspekcija utvrđuje da li je legalno ili nije, ali činjenica da prodaje truo kupus me ipak vrijeđa. Na pijaci bar znam da postoje određene kontrole i da ne može baš svašta da se prodaje”, kaže Bojan Malinić.

“Tržnica” redovno kontroliše

Generalni direktor preduzeća AD “Tržnica” Banjaluka Miodrag Kaurin kaže da je rukovodstvo ove firme potpuno posvećeno kako partnerima, odnosno vlasnicima radnji ili neposrednim proizvođačama koji plaćaju tezge, tako i samim kupcima.

“Apsolutno nijedan nalaz koji je u vezi sa prometom voća i povrća kod nas nije bio problematičan. Mi nismo dužni da uzimamo uzorke proizvoda koji se nude na “Tržnici”, ali to radimo kako bi svi oni koji kupuju bili sto odsto bezbjedni. Uzorke za analizu uzimamo kada prodavci ne znaju, tako da se često i sami iznenade i bude im drago što su proizvodi uspješno prošli kontrolu. Upravo zbog toga, sve ono što se kupi bilo gdje drugdje može da bude sumnjivog kvaliteta, ne kažem da jeste, ali svakako može da bude. Svi ti koji prodaju “na divlje” svakako da utiču na rad naših partnera, ali na kraju krajeva i same “Tržnice”, smatra Kaurin.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/kupis-kupus-dobijes-otpad/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])