Zimnica spala na nekoliko tegli

Objavljeno: 31. 10. 2014 u 16:05h

Iako je većina Banjalučana zimnicu već odavno pripremila, prodavci na zelenoj pijaci se još nadaju da će do zime uspjeti da prodaju svoje proizvode. Cijene nisu naročito mijenjali bez obzira na lošu godinu iza nas, ali su složni da prodaja nikad nije bila lošija.

zimnica

Kada je riječ o izboru gotove zimnice, ona je poprilično oskudna, te se tek na svakom petom štandu može naći pokoja tegla ajvara, a nešto rjeđe šarene salate i kiselih krastavaca.

Prodavci kažu da inače rijetko kad izlažu zimnicu, donesu po teglu, pa ukoliko neko zatraži onda je sutradan donesu i prodaju, međutim, ove sezone unaprijed su znali da prodaja neće ići nikako, pa se nisu ni trudili da prave velike količine.

Ponuda osrednja, potražnja nikakva

Većina njih uglavnom usput prodaje onaj napravljeni višak od sopstvene zimnice, a za nju se cijene kreću od sedam-osam KM za kilogram, odnosno 10 KM i više za teglu od tri kilograma.

Pored standardne zimnice, na štandovima mogu da se nađu i razni specijaliteti, poput zelenog ajvara, odnosno ajvara sa renom ili šargarepe sa bijelim lukom, čije cijene su uglavnom oko pet maraka za teglu od 0,5 litara, međutim, prodavci kažu da je njih mnogo teže prodati.

“Godinama unazad ja imam stalne mušterije koje od mene kupuju zimnicu, tako da se ja sa njima dogovorim već u ljeto šta i koju količinu im pravim i ukoliko nešto ostane, to se veoma brzo proda. Ipak, bilo je ovog ljeta onih koji su morali odustati, kažu, kupiće teglu-dvije čisto da ih želja mine. Sada trenutno imam u ponudi blagog i ljutog ajvara, cijena je sedam KM po tegli, a imam i tri tegle kiselih krastavaca”, kaže Mileva S, jedna od radnika na pijaci.

Na banjalučkoj pijaci veoma malo ljudi kupuje na veliko, uglavnom je to pazarenje za svakodnevne potrebe po kilogram-dva, tako da prodavci već sada kažu da im je ova godina izgubljena i da će prodajom svojih proizvoda uspjeti da pokriju samo troškove prevoza.

Bojana Đurđević iz Debeljaka, koja na pijaci prodaje samo proizvode iz svoje bašte, potvrdila je da ove jeseni prodaja povrća ide dosta slabije, mada je i ponuda sama po sebi loša.

Loše vrijeme uticalo na prodaju povrća

“Ono što sam ja primijetila jeste da se recimo povrće za zimnicu kupuje u znatno manjim količinama nego prethodnih godina, mada je taj trend prisutan već duže vreme, ove godine je nekako najgore. Vjerujete li da mi je nedavno prišao jedan stariji gospodin i pitao me mogu li da mu dam recept za manju količinu kiselih krastavaca, jer je do sada pravio zimnicu za 20 kilograma, a sada jedva da je uspio da kupi pet kilograma. Strašno zaista. Ja cijene povrća nisam mijenjala bez obzira na to što su neki poskupljivali, smatram da niko nema dovoljno, a meni je zuvar recimo i tih 0,9 KM za kilogram kupusa”, kaže Bojana.

“Onaj ko traži, taj će i da nađe”, kaže Banjalučanin Mladen Berić.

“Evo recimo ovde imate štand na kojem traže 1,5 KM za kg kupusa, a ja sam ga platio 0,9 KM. Ja prođem dva-tri kruga, osmotrim cijene i moram da kažem da ima i skupih i jeftinih proizvoda. Juče sam kupio crvene paprike i dok su na jednom štandu tražili 3,5 na drugom sam kupio za 2,5. Vrijeme je loše, ni ja ne kupujem povrće kao nekad, ali cijene su zaista prihvatljive ukoliko se samo malo potrudite. Meni je najdrastičniji primjer krompir, negdje sam vidio da traže i više od dvije marke, a ima ga i za 0,5. Na pijaci treba malo strpljenja, živaca i malo pregovaračkog umijeća i zadovoljni ćete biti i vi koji ste kupili i onaj koji je uspio da proda”, kaže Mladen.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zimnica-spala-na-nekoliko-tegli/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])