Udbaški krvavi pir na Šibovima!

Objavljeno: 30. 10. 2014 u 12:19h

Planinarski dom na Šibovima leži na kostima, a u neposrednoj okolini ovog lokaliteta 1945. godine zatrpano je od 800 do 1.000 vojnika Jugoslovenske vojske u otadžbini koje su maljevima i noževima pobili komunisti!

ud

Ovo za Press kaže Miodrag Čenić, koji je kao 16-godišnjak odveden od kuće da sa ostalim mještanima zatrpava masovne grobnice kod planinarskog doma. Čenić je okupljenim novinarima pokazao mjesta gdje se nalaze dugački rovovi u kojima su zakopani pobijeni, a kako kaže, o pobijenima nije smjelo ni da se priča, ni da se bilo kome pokazuje da su tu zakopani.

Ubijani bez pucnjave

Prema podacima kojima raspolažu u Ravnogorskom pokretu otadžbine Republike Srpske, riječ je o vojnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini pod komandom Pavla Đurišića, koji su zarobljeni poslije sukoba sa ustašama, Njemcima i partizanima u Lijevče polju, a potom odvedeni na Lauš, da bi bili pobijeni na lokalitetu planinarskog doma.

Prema svjedočenjima mještana, te jedinog preživjelog iz grupe koja je zatrpavala ubijene, komunisti su ih ubijali maljevima, preko noći, kako ne bi uzbunili okolno stanovništvo.

“Sjećam se da sam ih gledao dok su bili u žici, gde je bila kačara Milkana Gojića. Dovezem se tu biciklom svaki dan, bacio bih im cigare ili bilo šta, ali nisam smio. To su sve bili Crnogorci, od 20-30 godina. Pobijeni su tokom noći, odvelo ih je gore vezane žicom, dva po dva, pa cijela kolona vezana još jednom žicom. Tukli su ih maljevima u glavu. Onda je odbornik išao po kućama, i ko god je bio sposoban za rad, morao je ići da ih zagrće zemljom, jer je bilo ljeto, počele su da se skupljaju muve. Radili smo dva- tri dana. Poslije su tu napravili ovu kafanu, pa su ti isti što su ubijali, ovi dole iz grada, dolazili tu i pravili igranke i pijanke, veselili se. Najviše ih je i zakopano tu gde je to što zovu dom, ta kafana”, pokazuje Čenić na planinarski dom.

Banjalučkim komunistima su četnici i pripadnici JVuO bili primarni neprijatelji od izbijanja rata, a za taj angažman logistiku su dobijali i od samih ustaša, kako su sami dokumentovali u memoarima i izveštajima iz tog vremena.

Zločin obavijen zidom ćutanja

Kada su umjesto ustaša vlast preuzeli komunisti, ubijanja su se nastavila, a stratište na Šibovima će, kako kažu mještani, pokazati da sve ono što se radilo u Jasenovcu, ili mnogo bližem Drakuliću, ponavljalo i poslije ustaša.

“Dvojica su pobjegla, bili su plitko zakopani, a nisu bili dotučeni. Pobjegli su šumom do Trkulja i tamo su došli nekoj kući, gdje su im turpijom skinuli žicu. Komšije su to saznale i prijavile, a taj čovjek i žena što su pomogli tako su premlaćeni da nisu mogli da hodaju. Nikad se nije smjelo pričati o ovom, nije se smjelo ni drvo ovde zasaditi, odmah bi rekli eno ga otkopava leševe. Što se tiče izvršilaca, tu nije bilo vojnika, sve su to bili pripadnici Udbe. Da li od njih neko ima još živ, ne znam. Zato su i radili noću, da niko ne vidi”, priča Čenić.

Na lokalitetu koji je pokazao, vidljivi su tragovi ulegnuća zemlje, a prije nekoliko dana tu je iskopana lobanja i šinjel, a svjedok ovih događanja kaže da su svi plitko zakopani. U Ravnogorskom pokretu kažu da će iskoristiti sve resurse kako bi nadležne institucije bile angažovane na ovom slučaju, te da očekuju da radovi na iskopavanju, ali i obilježavanju ovog stratišta počnu na proljeće.

Na redu nadležne institucije

Predsjednik Ravnogorskog pokreta za okrug Krajine, Darko Bogovac, kaže da će ovo, kao i mnoga druga stratišta, biti dostojno obilježeno, a apelovao je na sve koji imaju informacije o ovakvim i sličnim događajima, da o tome obavijeste pokret.

“Radimo već na tome da se dobije sva potrebna dokumentacija da bi počela ekshumacija. Nama je cilj i da dostojno obilježimo mjesta stradanja Kraljeve vojske, ali i da upoznamo javnost, jer malo ko i dan-danas posvećuje pažnju stratištima poput ovog. Takođe pozivamo svakog ko ima još informacija o ovom, ili drugim mjestima i zločinima o kojima se ćuti, da nam se obrati”, kaže Bogovac.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/udbaski-krvavi-pir-na-sibovima/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])