Banjalučani u akciji pošumljavanja: Zasadili 4.000 sadnica smrče i hrasta (Foto)

Objavljeno: 30. 10. 2014 u 17:04h

“Teren je bio dosta nepovoljan za rad, a dodanti problem je bilo i hladno vrijeme, ali smo ipak uspjeli zasaditi 4.000 sadnica”, rekla je Ružica Todorović.

s1

Na području opštine Banjaluke juče je realizovana akcija “Let's do it – milion sadnica za 1 dan”, a u okviru nje zasađeno je 4.000 sadnica.

Iako je prvobitno planirano da se akcija održi 25. okrobra, morali su ju pomjeriti zbog kiše.

Ružica Todorović, iz Let's Do It tima za BUKU je rekla da su morali pomjeriti akciju, jer im je tako savjetovano iz šumskog gazdinstva.

“S obzirom na to da je teren bio dosta nepristupačan morali smo sačekati da ukažu povoljnije vremenske prilike kako bismo mogli odraditi pošumljavanje”, kazala je Todorićeva.

s2

“Mi smo veoma zadovoljni odrađenom akcijom. Teren je bio dosta nepovoljan za rad, a dodanti problem je bilo i hladno vrijeme, ali smo ipak uspjeli zasaditi 4.000 sadnica”, kazala je ona.

Objasnila je da su članovi i volonteri udruženja građana “Mozaik prijateljstva” iz Banjaluke u saradnji sa učenicima i profesorima Škole učenika u privredi, te stručnim licima šumskog gazdinstava “Banjaluka” uspješno realizovali akciju pošumljavanja na području Piskavice gdje je zasađeno 4000 sadnica smrče i hrasta.

Akcija “Let's do it – milion sadnica za 1 dan” je naziv za veliku volontersku akciju sadnje drveća koja je dio globalnog pokreta “Let's Do It World”.

Akcija “Let's do it-milion sadnica za 1 dan” realizovana je po drugi put na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a posvećena je prvenstveno pošumljavanju šumskog zemljišta, ali i sadnji drveća u parkovima, drvoredima i školskim dvorištima.

Nosioci projekta su udruženja građana “Mozaik prijateljstva” iz Banjaluke i “Ruke” iz Sarajeva, a akcija je realizovana u partnerstvu sa JPŠ “Šume Republike Srpske”, vladinim sektorom, šumskim gazdinstvima, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima kao i nevladinim sektorom.

s3

Generalni pokrovitelj akcije pošumljavanja “Let's Do It-milion sadnica za 1 dan” je kompanija HT Eronet koja od samog početka podržava projekat “Let's do it”, a čiji je cilj očuvanje i unapređenje životne sredine.

Članovi udruženja “Mozaik prijateljstva” zahvaljuju svim volonterima koji su se odazvali akciji.

“Posebnu zahvalnost dugujemo prijatejima akcije, odnosno, pekarama: Bakal, Maletić, Biser i Vuk, kompaniji Red Bull, kao i diskontu pića “Galeb komerc” koji su obezbijedili hranu i osvježenje za sve prisutne volontere”, kažu organizatori ove akcije.

BiH šumom najbogatija

Iz Let's Do It-a ranije su rekli da se u BiH veliki kompleksi šuma suše, a stanje na terenu je tako da se, prema riječima stručnjaka, može proglasiti stanje elementarne nepogode.

s4

“Oko 10.000 kubika drvne mase nastradalo je ove godine samo zbog pojave štetnog insekta – potkornjaka, a zbog nebrige države, Bosna i Hercegovina svake godine ostaje bez najvažnijeg prirodnog resursa”, ističu oni.

Podsjetimo da je i prema rezultatima istraživanja koje je provela Svjetska banka za 2012. godinu u oblasti šumskih resursa, Bosna i Hercegovina šumom najbogatija od svih zemalja regiona jugoistočne Evrope. Prema istraživanju Svjetske banke, poslije BiH slijede Crna Gora u kojoj je 40,4 posto teritorija prekriveno šumama, Makedonija sa 39,6 i Hrvatska gdje je 34,3 posto zemlje pod šumama.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucani-u-akciji-posumljavanja-zasadili-4-000-sadnica-smrce-i-hrasta-foto/||claudebot