Banjaluka: Ugroženo deset grobova na Rebrovačkom groblju

Objavljeno: 24. 10. 2014 u 14:30h

Dio Rebrovačkog groblja uz samu obalu Vrbasa, koji je oštećen za vrijeme majskih poplava, a čime je direktno ugroženo deset grobnih mjesta, ove godine neće biti saniran.

ggg

Rekao je to načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković i dodao da je završena projektna dokumentacija za sanaciju.

“Grad u budžetu trenutno nema dovoljno novca za taj posao, koji po projektu iziskuje 129.000 maraka”, kazao je Novaković.

Gradske vlasti će, prema njegovom riječima, riješiti problem klizišta čim obezbijede novac, ali to neće biti u toku ove godine.

“Na području grada ima više od 130 klizišta. Za sve moramo napraviti projekte i obezbijediti novac. S obzirom na to da je stanje u budžetu grada mnogo lošije nego lani, to ne ide lako”, rekao je Novaković.

U upravi Rebrovačkog groblja, koje je u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve, kazali su da su iznenađeni, jer su gradske vlasti dale čvrsto obećanje da će klizište biti sanirano ove godine.

“Sad se plašimo da čekamo proljeće da bi vlasti sanirale klizište. Bitno je da samo krenu u taj posao, a za početak je dovoljno da postave kamen, da bi klizanje tla stalo”, rekao je sveštenik ove crkve Petar Popović.

Dodao je da su zbog straha da ne dođe do ponovnog klizanja tla ekshumirali posmrtne ostatke iz tri grobnice i prebacili u drugo groblje, a u planu je da se ekshumacije obave iz još dvije grobnice.

“Posmrtni ostaci iz ovih pet grobnica biće prebačeni u groblja Šljivice i Sjenice”, kazao je Popović.

Česte i obilne kiše dovele su i do klizanja tla u Gradskom groblju u naselju Pobrđe, gdje su u posljednje dvije godine pomjereni temelji nekoliko grobnica i oštećeni spomenici.

Borka Đekić, koja je u tom groblju prije više godina sahranila svog oca, kazala je da je zbog klizanja zemlje spomenik već po drugi put oštećen.

“Mermerna ploča, koju smo lani popravljali, ponovo se iskrivila”, rekla je Đekićeva.

Direktor Gradskog groblja Nedeljko Milaković je istakao da se u gornjem dijelu groblja prošle godine pojavilo klizište, koje su oni izgradnjom potpornog zida zaustavili.

“Međutim, ni time ne možemo u potpunosti da spriječimo klizanje zemlje”, rekao je Milaković.

Vrbanja

Zoran Novaković je rekao da će poslije zasjedanja Skupštine grada biti potpisan ugovor po kojem se novoizgrađeno groblje u Vrbanji daje na upravljanje Gradskom groblju.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-ugrozeno-deset-grobova-na-rebrovackom-groblju/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])