Banjalučki gimnazijalci srebrni na Tesla festu

Objavljeno: 23. 10. 2014 u 10:59h

Znanje, talenat i trud najbolja su formula za uspjeh, a to su dokazali đaci banjalučke Gimnazije koji su zahvaljujući svojoj aplikaciji za pametne telefone osvojili srebro na Međunarodnom festivalu “Tesla fest” u Novom Sadu.

ban gmn

Pored srebra koje su osvojili na ovom novosadskom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva, koji je trajao od 12. do 15. oktobra, nadareni banjalučki maturanti Nenad Škobić, Aleksandar Bejatović i Filip Đukić u maju ove godine za svoj izum, odnosno aplikaciju pod nazivom “jednostavna matematika” dobili su zlatnu nagradu u Zagrebu na takmičenju mladih inovatora.

“Naša “jednostavna matematika” namijenjena je za android pametne telefone, uz čiju pomoć se može unijeti određena matematička funkcija koja zatim nacrta njenu grafičku aplikaciju”, kazao je maturant Nenad Škobić.

On je istakao da se uz pomoć ove aplikacije može nacrtati bilo koja grafička funkcija.

“Pored crtanja matematičke funkcije, uz pomoć ove aplikacije te funkcije je moguće i detaljno analizirati”, istakao je Škobić, koji je sa svojim školskim drugarima ovu aplikaciju uradio za tri sedmice.

“Ideju da uradimo ovu aplikaciju dobili smo još u aprilu ove godine i odmah smo je saopštili našem profesoru informatike Željku Grbiću, koji nam je mnogo pomagao u njenoj realizaciji”, dodao je Škobić.

Srebro na “Tesla festu” ovim banjalučkim talentovanim učenicima mnogo znači i jedna je, kako kažu, odskočna daska za njihova dalja istraživanja i naučne poduhvate.

“Na festivalu gdje učestvuju brojni inovatori i pronalazači imali smo priliku da sklopimo nova poznanstva, ali posebno smo zadovoljni jer smo mogli da vidimo šta su drugi inovatori izumili”, dodao je Škobić.

Aplikacija na prodaju

Nenad Škobić kaže da on i njegovi drugari planiraju da prodaju svoju aplikaciju “jednostavna matematika”.

“Idućih dana našu aplikaciju objavićemo na “Gugl pleju” kako bi mogla da pronađe svoje mjesto na tržištu”, kazao je.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucki-gimnazijalci-srebrni-na-tesla-festu/||claudebot