Ivanjska kod Banjaluke: Zemlja progutala 90 metara pruge

Objavljeno: 22. 10. 2014 u 12:20h

Klizište koje se pojavilo u Ivanjskoj nadomak Banjaluke uništilo je više od 90 metara pruge, zbog čega je prekinut saobraćaj.

pruga

Dotrajao nasip, nekvalitetno zemljište i neprestane kiše uzele su danak pa je pruga, kako pričaju radnici, propala kroz zemlju.

“Podzemne vode i obilne padavine natopile su nasip i pruga je samo skliznula”, kazao je geodetski tehničar firme “Niskogradnja” iz Laktaša Dragan Stanić, koji obilazi teren i prati kako teče sanacija tog područja.

Mehanizacija punom parom nastoji da vrati prugu u prvobitno stanje. Zemljište ispod pruge se sleglo, a šine su, kako je istakao Stanić, pomjerene iz svog ležišta.

Direktor “Željeznica RS” Dragan Savanović kaže da će biti potrebno oko 550.000 maraka da bi sanirali oštećeni dio pruge, dok je šteta zbog prekida saobraćaja na ovoj dionici blizu dva miliona maraka. Savanović kaže da se klizište pojavilo krajem septembra i da su na sve načine nastojali da ga zaustave i saniraju.

“Čim je klizište primijećeno, pokušali smo svim snagama da umirimo zemljište. Zatvorili smo prugu i započeli snimanje terena”, istakao je Savanović.

Dodao je da je odmah urađen i geodetski i geomehanički snimak, kojim je utvrđeno da je klizna ravan na dubini između sedam i osam metara nasipa.

Čim je snimljen teren, počela je sanacija.

“Izvađena je pruga u dužini od 90 metara koja je skliznula. Šine su bile ostale u vazduhu. Do sada je izbačeno iz nasipa oko 12.000 kubika zemlje i materijala, a urađena je nova drenaža”, kazao je Savanović.

Radnici sada nasipaju čvrsti kameni materijal kako bi ustabilili tlo.

“Urađeno je i novo postolje trupa pruge, tako da već danas počinje nasipanje. Ugrađeno je više od 2.000 kubika krupnog kamena. Treba nam još oko 8.000 kubika nasipnog kamena da bismo mogli da postavljamo šine”, istakao je Savanović.

On je kazao da je plan da do nedjelje bude završeno nasipanje i postavljanje pruge koja je uništena klizištem.

“Početkom iduće sedmice očekujemo da ponovo krenu vozovi”, istakao je Savanović.

Podsjetio je da je teretni saobraćaj na ovoj dionici prekinut, dok su putnici prevoženi autobusom.

Savanović je kazao da je na ovom dijelu do sada bilo nekoliko klizišta koja su ranije sanirana, ali su poslednje loše vremenske prilike dovele do urušavanja pruge.

“Nadam se da smo sada na ovom dijelu došli do trajnog rješenja”, dodao je Savanović.

Prilazni put

Da bi kamioni sa materijalom za nasipanje mogli da priđu do uništenog dijela pruge, radnici preduzeća “Niskogradnja” danonoćno rade na probijanju prilaznog puta sa glavnog puta Banjaluka – Prijedor.

“Uspjeli smo da probijemo više od 300 metara, a sada ravnamo teren da bi kamioni mogli da prođu do pruge”, kazali su radnici.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ivanjska-kod-banjaluke-zemlja-progutala-90-metara-pruge/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])