Varljivo vrijeme napunilo ambulante

Objavljeno: 21. 10. 2014 u 10:32h

Visoke temperature za ovo doba godine i nagla zahlađenja napunili su ambulante širom BiH, a pacijenti se najviše žale na bol u grlu, malaksalost, kijavicu, ali i na stomačne tegobe.

amb

Posebne probleme imaju hronični bolesnici i meteoropate koji osjećaju bolove, imaju otežano disanje ili pate od nesanice.

U ambulantama porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka ovih dana zabilježen je povećan broj pacijenata sa virusom prehlade.

“Pacijenti se žale na glavobolju, malaksalost, bolove u grlu, bolove u mišićima, kijavicu i kašalj”, kažu u ovoj ustanovi.

S obzirom na to da nam slijedi pad temperatura i do 15 stepeni Celzijusovih, oni savjetuju građanima da ojačaju imunitet unošenjem svježeg voća i povrća koje je bogatom vitaminom C.

Takođe preporučuju uzimanje meda, kao jednog od najzdravijih lijekova za sve vrste bolesti.

“Građanima se savjetuje da ne uzimaju na svoju ruku antibiotike, već da u organizam unose dosta toplih napitaka sa limunom”, savjeti su ljekara iz banjalučkog Doma zdravlja.

Ništa bolja situacija nije ni u Domu zdravlja Čelinac, gdje imaju enorman rast broja pacijenta sa stomačnim oboljenjima.

“Ne znam da li se radi o virusu, ali zna cijela porodica da oboli. U tri dana dođe cijela porodica sa stomačnim tegobama, dosta pacijenata imamo na infuzijama”, istižu oni, dodajući da im se dnevno obrati do deset pacijenata.

Kako kažu, pored onih sa stomačnim oboljenjima javljaju se i pacijenti sa respiratornim infekcijama.

“S obzirom na to da najavljuju zahlađenje, građani bi trebalo da ojačaju svoj organizam kako bi se odbranili od prehlada. Odjeću treba prilagoditi termometru”, kazali su oni.

Podsjetimo da su meteorolozi najavili da će u narednih nekoliko dana doći do naglog pada temperature, praćenog kišom i snijegom na planinama.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/varljivo-vrijeme-napunilo-ambulante-2/||claudebot