Stigle uplate za odlaganje otpada

Objavljeno: 21. 10. 2014 u 09:57h

Većina preduzeća koja dovozi otpad iz susjednih opština na regionalnu deponiju u Ramićima uplatila je dio dugovanja banjalučkom preduzeću “Dep-ot”, koje upravlja deponijom, pa kamioni mogu nesmetano da deponuju smeće.

otpad

Rok za uplatu 30 odsto dugovanja, a koji im je pod prijetnjom zatvaranja kapija uputio “Dep-ot”, istekao je juče, a kako stvari stoje, kapije će ostati zatvorene samo za preduzeće “Eko-euro tim”, koje vozi otpad iz ruralnih područja grada Banjaluke, a čiji dug iznosi 123.000 KM.

“Iz ovog preduzeća se nisu ni oglasili, i po mom mišljenju, njima će već sutra (utorak) kapija biti zatvorena”, kazao je Novo Grujić, direktor “Dep-ota”.

Kako je kazao, na upozorenje je prvo reagovala “Gradska čistoća” iz Gradiške, koja je uplatila 50.000 KM, zatim banjalučka “Čistoća” sa uplatom od 170.000 KM, “Komunalac” iz Laktaša, koji je uplatio 30.000 KM, i “Park” Prnjavor sa 20.000 KM.

“Uglavnom, upozorenje je urodilo plodom i pripremljena su sredstva za ratu kredita. Pola rate je uplaćeno prošle sedmice, a ostatak od oko 60.000 evra ćemo izmiriti sutra (utorak) u toku dana”, kazao je Grujić.

Podsjećamo, upravo zbog kredita koji “Dep-ot” ima prema Svjetskoj banci, ovo preduzeće je i zaprijetilo obustavom deponovanja otpada dužnicima, koji su dugovali 1.895.000 KM, a zbog kojih je servisiranje obaveza bilo dovedeno u pitanje.

Riječ je o preduzećima sa područja opština Laktaši, Prnjavor, Gradiška, Čelinac, Kotor Varoš, Kneževo, Srbac i grada Banjaluka.

Nešto novca stiglo je i iz preduzeća “Bobas” iz Kotor Varoša, koje je uplatilo 3.000 maraka, pa je zajedno sa ostalim preduzećima koja nisu izmirila 30 odsto duga dobilo novih deset dana da to uradi.

Prema Grujićevim riječima, nijedna marka nije stigla iz čelinačkog preduzeća “Čistoća i zelenilo”, koje duguje 147.000 KM, a koje je tuženo i koje je u blokadi.

Luka Marijanović, direktor ovog preduzeća, kaže kako je dobio dopis od “Dep-ota” da imaju rok do 27. oktobra da izmire dio duga, što je, kako je ocijenio, dovoljno vremena da ovo preduzeće pronađe sredstva.

“Imamo obećanja i od opštine koja nam je i dužnik i očekujemo njihovu reakciju, a nešto ćemo uspjeti izmiriti i iz tekućih priliva”, kaže Marijanović.

Prema njegovim riječima, najlošija opcija je da dođe do obustave odvoza smeća, jer bi najveću štetu snijeli građani.

“Mi njih razumijemo i oni su u pravu, ali mi imamo 500.000 maraka potraživanja jer je narod osiromašen i nema novca, a uz to je i poplavljen”, kazao je Marijanović.

Svoj stav po pitanju “Dep-ota” juče je još jednom ponovio i Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, koji je kazao kako o zatvaranju deponije nikako ne bi smio odlučivati njen direktor.

“Ne može direktor odlučivati o tome da li će se smeće odlagati na deponiji ili ne, jer su grad Banjaluka i sedam opština osnivači “Dep-ota’, i mi ćemo odlučiti kada ćemo zatvarati deponiju”, kazao je Gavranović, koji je za naredni period najavio sastanak sa načelnicima opština koje su osnivači ovog preduzeća.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/stigle-uplate-za-odlaganje-otpada/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])