“Stradali” i saobraćajni znakovi

Objavljeno: 20. 10. 2014 u 12:28h

Zbog lijepljenja plakata na nedozvoljenim mjestima komunalna policija grada Banjaluke izdala je 14 prekršajnih naloga, devet manje nego za vrijeme predizborne kampanje opštinskih izbora održanih prije dvije godine.

plakati

Najviše prekršajnih prijava ove godine zaradila je Srpska demokratska stranka (SDS), slijedi ih Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a treće mjesto pripalo je Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Za vrijeme predizborne kampanje političke stranke su se oglašavale u raznim dijelovima grada, a naročito su preferirali stubove javne rasvjete, stabla drveća, zidove, autobuska stajališta itd.

Ignorisanje zakona

Prema odluci o komunalnom redu i odluci o tipu, veličini, uslovima i postupku za postavljanje reklamnih medija na teritoriji grada, za pravna lica, predviđene su kazne od 500 do 7.000 KM, prema čemu će političke partije ceh za plakatiranje na nedozvoljenim mjestima platiti minimalno 7.000 KM.

“Političko oglašavanje može se vršiti samo u periodu proglašene predizborne kampanje, na samo za to predviđenim prostorima i na zakupljenim reklamnim površinama koje su izdate u svrhu komercijalnog oglašavanja. Po završetku predizborne kampanje politički subjekti su dužni da prekinu političko oglašavanje. Za uklanjanje nelegalno postavljenih plakata biće sproveden postupak, a po potrebi će biti angažovan i izvođač radova, sve o trošku počinioca”, kaže načelnik Odeljenja komunalne policije Dragan Lukač i dodaje da je jedan od prekršajnih naloga izdat licu zatečenom prilikom postavljanja plakata.

Član Izvršnog odbora SDS-a i odbornik u Skupštini grada, Davor Šešić, kaže da postoje dva razloga zbog kojih ova stranka posljednje dvije godine dobija najviše prekršajnih prijava.

“Prvo mi smo opoziciona stranka i nekako je logično da ćemo dobiti više prekršajnih prijava od pozicije. Drugo, naše stranačke aktiviste koji lijepe plakate nemoguće je kontrolisati, mi smo apelovali da se ne lijepi na nedozvoljenim mestima, ali isto tako postoji mogućnost da su možda vidjeli plakat pozicije na nekom mjestu pa zalijepili i naš misleći da nećemo biti kažnjeni”, kaže Šešić.

Različit tretman

Prema njegovim riječima SDS ne bježi od plaćanja kazne jer svako ko prekrši zakon mora da odgovara, ali dodaje da će se u narednom periodu potruditi da saznaju da li je sve urađeno fer i korektno ili su postojali dvostruki aršini.

“Ovi izbori su pokazali da je SNSD svoje plakate lijepio čak i po saobraćajnim znakovima, što nama nikako nije moglo da se desi. Nećemo se buniti protiv toga što smo dobili kaznu, ali ćemo provjeriti zašto smo mi dobili najviše prijava s obzirom na to da nismo kršili zakon ni manje ni više nego ostali”, dodaje Šešić.

Član Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, Srđan Mazalica, kaže da je i prije dvije godine ova stranka dobila određen broj prekršajnih prijava te da ovu problematiku treba rješavati na način drugačiji od dosadašnjeg.

“Smatram da posao plakatiranja treba povjeriti manjem broju profesionalaca i adekvatno obučenih osoba koji će plakatiranje vršiti u skladu sa zakonom. Svaka od političkih partija objasni aktivistima gdje smiju, a gdje ne smiju da lijepe plakate, međutim, od 240 mjesnih odbora koji će to raditi bar tridesetak osoba neće pažljivo slušati i napraviće grešku koja će biti, kao u ovom slučaju, evidentirana. Ja mogu garantovati za pet ljudi i reći da sigurno nisu prekršili zakon, ali kada ih imate stotine koji vrše plakatiranje teško da mogu reći da ama baš niko od njih nije zalijepio plakat na pogrešno mjesto”, ističe Mazalica.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/stradali-i-saobracajni-znakovi/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])