Banjaluka: Kuća za djecu oboljelu od karcinoma

Objavljeno: 20. 10. 2014 u 11:55h

Roditelji djece oboljele od malignih bolesti osnovaće udruženje, a prvi zadatak im je gradnja roditeljske kuće u Banjaluci.

dejvocica

Niko pouzdano ne zna koliko se djece u RS trenutno bori sa leukemijom ili karcinomom, ili koliko ih je izliječeno od ovih teških bolesti. Ustrojavanje registra oboljele djece i povezivanje njihovih porodica, kako bi u najtežim trenucima mogli da pomognu jedni drugima, jedan je od motiva zbog kojih je grupa roditelja odlučila da, podstaknuta pozotivnim primjerima iz regiona, osnuje udruženje.

“Svi u regionu, osim nas iz RS, imaju svoja udruženja, imaju se kome obratiti za pomoć i savjet i imaju roditeljske kuće u kojima borave tokom dugotrajnih terapija”, kaže Dijana Berić, jedna od inicijatorki osnivanja udruženja i majka devetogodišnjeg dječaka koji je uspješno završio liječenje, a piše Euroblic.

Koliko ovakva vrsta podrške znači, shvatila je, kaže, kada se njen sin liječio u Insitututu za majku dete i kada su im u pomoć pritekli članovi Udruženja “Zvončica” i omogućili im tokom terapije da borave u roditeljskoj kući u Beogradu. U avgustu je ovo udruženje organizovalo i zajedničko ljetovanje na planini Gučevo za bolesne mališane iz RS i Srbije.

“Za uspješno liječenje je jako bitno da djeca ne budu neprestano vezana za bolnički ambijent”, kaže Berićeva.

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti u RS trebalo bi da bude osnovano do kraja godine, a potom slijedi prikupljanje novca za izgradnju roditeljske kuće u Banjaluci.

“Pošto je u toku dogradnja kliničkog centra na Paprikovcu, predlagali smo da se u sklopu toga izgradi i nekoliko apartmana za ove namjene, ali taj prijedlog nije prihvaćen. Obećano nam je da ćemo dobiti plac za roditeljsku kuću u krugu centra”, kaže Berićeva.

Momčilo Stanišić iz Foče, predsjednik inicijativnog odbora za osnivanje udruženja, kaže da će se roditelji djece oboljele od malignih bolesti, zalagati i za bolje uslove liječenja u RS, nabavku dijagnostičke opreme u skladu sa svjetskim standardima, te pristupanje međunarodnim asocijacijama iz ove oblasti.

Podrška

Osnivanje udruženja i izgradnju roditeljske kuće podržali su ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić i direktori Fonda zdravstvenog osiguranja RS i UB Klinički centar, Darko Tomaš i Mirko Stanetić. “Djeca oboljela od raka i njhove porodice uvijek mogu da računaju na nesebičnu podršku predsjednika Milorada Dodika RS i njegovog kabineta”, poručila je savjetnica predsjednika RS za socijalna pitanja Dijana Gajić.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-kuca-za-djecu-oboljelu-od-karcinoma/||claudebot