Banjaluka: Za čišćenje potoka i rijeka 410.000 KM

Objavljeno: 18. 10. 2014 u 14:09h

Iz gradske kase izdvojeno je 410.000 KM za čišćenje korita rijeka i potoka od nanosa koje su izazvale poplave.

potok

Kako kažu u Gradskoj upravi, radovi na čišćenju potoka i rijeka povjereni su preduzećima “Građenje Đurić” i “Eko euro tim”. Radovi su već završeni u naselju Debeljaci, gdje je prioritet Bijeli potok, te Kočićev potok u Zelenom viru. Naglasili su da su radovi uglavnom podijeljeni po slivovima.

“Čistićemo sliv Kočićevog potoka, Bijelog potoka, Đurđevca, Jularca, te slivove potoka na teritoriji mjesnih zajednica Srpske toplice, Karanovac, Petrićevac, Lauš i Pobrđe – rekli su u Gradskoj upravi.

Kada su u pitanju rijeke, u Gradskoj upravi kažu da Široka rijeka ima odrone obala, kao i Gomionica, Švrakava, Ivaštanka, ali čistiće se i nanosi u Vrbanji i Vrbasu.

“Treba istaći da nanosi u rijekama nisu kritični u toj mjeri  kao u potocima – kazali su u Gradskoj upravi.

Korito potoka koji protiče kroz Srpski Milanovac još nije očišćeno od smeća i mulja koji su vodene bujice nanijele u avgustovskim poplavama, a mještani kažu da su više puta ukazivali na ovaj problem.

Penzionerki Borki Đekić, koja živi u Potkozarskoj ulici u ovom naselju, voda iz potoka pomiješana sa kanalizacijom dolazila je do kućnog praga i svaki put za sobom ostavljala otpad i mulj.

“Sav otpad i mulj iz potoka izlili su se u dvorište i prekrili povrće. Padom vodostaja otpad i mulj su ostajali kako u dvorištu, tako i nizvodno na obalama, pa tako već mjesecima stoje – požalila se Đekićeva i dodala da njen suprug redovno čisti potok koliko je to moguće.

“Potrebne su mašine koje će skinuti talog koji je nanošen godinama – kazala je ona.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da će u akciji čišćenja potoka na području grada za 15 dana biti očišćen i ovaj potok.

Most

Zoran Novaković je rekao da je Gradska uprava poslala zahtjev Ministarstvu odbrane BiH kako bi u što kraćem roku u naselju Srpski Milanovac bio postavljen pontonski most.

“Čekamo odgovor iz ministarstva, jer postoji mogućnost za postavljanje ovakvog mosta, preko kojeg bi se mogao i saobraćaj odvijati – rekao je Novaković.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-za-ciscenje-potoka-i-rijeka-410-000-km/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])