Obnova nasipa u Česmi čeka izvođača

Objavljeno: 28. 9. 2014 u 11:21h

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS će u narednih 30 dana izabrati izvođača radova koji će raditi na ojačavanju nasipa u naselju Česma.

slikacitava

Iako nisu mogli precizirati tačan datum početka samih popravki na nasipu, u ovom ministarstvu su dodali da će čim bude završena procedura u vezi sa izborom preduzeća, radovi početi u što kraćem roku. Podsjetili su da su se na sastanku sa predstavnicima Gradske uprave 5. septembra dogovorili da hitno prije trajne sanacije privremeno bude saniran nasip i oštećena obala utvrdi na rijeci Vrbanji u naselju Česma kako bi objekti bili sačuvani do početka rekonstrukcije.

“Za trajno rješenje Ministarstvo je nakon majskih poplava podnijelo zahtjev Evropskoj investicionoj banci (EIB) da iz projekta “Hitne mjere zaštite od poplava” bude finansirano i novih šest mjera među kojima je i sanacija nasipa, obale i uređenja dijela korita rijeke Vrbanje”- rekli su u Ministarstvu. Dodali su da je EIB-a prihvatio inicijativu te da je angažovana konsultantska kuća COVI da pripremi projektne prijedloge.

“Konsultanti će do kraja godine pripremiti tendersku dokumentaciju za šest novih mjera kako bi bio izabran izvođač radova. Vrijednost radova za sanaciju nasipa, obale i uređenja dijela korita rijeke Vrbanje procijenjena je na 2,2 miliona KM” – precizirali su u Ministarstvu i naglasili da bi ovi radovi trebalo da počnu u narednoj građevinskoj sezoni.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković je rekao da je Gradska uprava resornom ministarstvu dostavila specifikaciju radova za ojačanje nasipa u Česmi.

“Potrebno je postaviti jedan dio kamene obloge, mrežu na sam nasip te nasuti zemlju i jalovinu” – precizirao je Novaković.

Dodao je da će za ove radove biti potrebno oko 150.000 KM iako je prema ranijim procjenama najavljivano da će trebati 350.000 KM.

“Ranije predviđeni radovi biće realizovani u sklopu projekta za čiju realizaciju će Ministarstvo obezbijediti oko dva miliona KM, a koje se odnosi na regulaciju korita rijeke Vrbanje” – naveo je Novaković.

Inicijativa

Zoran Novaković je rekao da su resornom ministarstvu poslali inicijativu u kojoj traže da bude formiran stručni tim koji će uraditi strategiju vodoprivredne zaštite grada.

“Ona bi trebalo da obuhvati rijeke Vrbanju i Vrbas i sve ostale rječice i potoke” – dodao je Novaković.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/obnova-nasipa-u-cesmi-ceka-izvodaca/||claudebot