Najboljim đacima otvorena sva vrata

Objavljeno: 22. 9. 2014 u 12:01h

Nastava na engleskom jeziku, usavršavanje iz predmeta po vlastitom izboru, diplome priznate u svijetu, stipendije i veća šansa za upis na najpriznatijim univerzitetima, samo su neke od prednosti koje dobijaju učenici Gimnazije u Banjaluci pohađajući program međunarodne mature.

hh

Program međunarodne mature ili IB program osnovan je 1968. godine i primjenjuje se u više od 170 zemalja u svijetu, a u Srpskoj od 2006. postoji jedino u banjalučkoj Gimnaziji. U školskim klupama je deveta generacija đaka, podijeljenih u dva odjeljenja. Borivoje Vitezović doselio se iz Šamca da bi pohađao ovaj vid nastave. Kaže da je zadovoljan jer može da uči iz modernijih knjiga, a profesori su im više posvećeni.

“U svakom momentu možemo da se obratimo profesorima koji stalno rade sa nama. Stičemo mnogo više znanja nego u redovnoj nastavi i ovo je odlična odskočna daska za nastavak školovanja”, kaže Vitezović.

Po IB programu uči i Marija Vidaković koja kaže da imaju specifičan pristup nastavi.

“Ne insistira se na čistom reprodukovanju gradiva i jednokratnom znanju, već učimo da radimo eseje i radove, što će nam biti potrebno na fakultetu, ali i kasnije u životu”, istakla je Vidakovićeva.

Koordinator IB programa Branka Kukić kaže da je program u Banjaluci, identičan za sve zemlje svjeta, a rezultati su priznati na svim svjetskim univerzitetima.

“Dijete koje uči njemački jezik u Banjaluci, uči iz iste knjige i polaže identičan test kao i dijete iz Austrije ili Australije, a isto je i sa ostalim predmetima”, istakla je Kukićeva i dodala da ovakav program postoji još samo u Sarajevu i Mostaru.

Naglasila je da je glavna karakteristika IB programa to što đaci imaju mogućnost izbora predmeta kojima su skloni.

“Obavezni predmeti su srpski, engleski i matematika, ali đaci u IB programu pored njih mogu da izaberu šest-sedam onih za koje imaju najviše afiniteta”, naglasila je Kukićeva.

Istakla je da je veoma bitno da je ocjenjivanje eksterno i da čak ni profesori u Banjaluci ne znaju koji zadaci će biti na testovima koji se ocjenjuju u Ženevi.

“Ne ocjenjuje se samo učenik, već i profesor, a samim tim je i kvalitet nastave na višem nivou”, kazala je Kukićeva.

IB program u Banjaluci trenutno pohađaju i dvije učenice iz SAD koje su stigle u okviru razmjene učenika.

Upis

Pravo upisa u IB program banjalučke Gimnazije imaju svi učenici koji su završili prva dva razreda srednje škole vrlo dobrim ili odličnim uspjehom i sa primjernim vladanjem.

“Upisati se mogu svi srednjoškolci koji polože prijemni ispit iz engleskog jezika i matematike”, kazala je Branka Kukić i dodala da se sa kandidatima obavlja i usmeni intervju.

Zahvaljujući podršci Ministarstva prosvjete i kulture polovina prvorangiranih na prijemnom se školuje iz budžeta, dok druga polovina mjesečno plaća 200 maraka.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/najboljim-dacima-otvorena-sva-vrata/||claudebot