Banjaluka: Šteta od poplava u avgustu 6,94 miliona KM

Objavljeno: 22. 9. 2014 u 14:36h

Poplave koje su u avgustu zahvatile grad pričinile se štetu u ukupnom iznosu od 6,94 miliona KM.

steta ban

Predsjednik Komisije za procjenu štete prouzrokovane elementarnom nepogodom Nenad Račić rekao je da su poplave u avgustu kod domaćinstava pričinile štetu u ukupnom iznosu od 1,8 miliona KM, dok su firme pretrpjele štetu od 3,3 miliona KM.

“Poplave su nanijele veliku štetu i na infrastrukturi, ali i klizišta koja su se aktivirala na području grada, gdje je komisija procijenila štetu u ukupnom iznosu od 1,3 miliona KM”, naveo je Račić.

On je naglasio da će elaborat, u kojem je evidentirana ova šteta, razmatrati odbornici Skupštine grada na jedom od idućih zasjedanja.

Elementarnom nepogodom koja je pogodila grad početkom avgusta bilo je obuhvaćeno više od 500 domaćinstava, a tada su bujične poplave oštetile više od 300 stambenih objekata, te isto toliko i pomoćnih objekata.

Poplave u avgustu pričinile su veliku štetu i na dijelu poljoprivrednih površina na području Ponira, Bijelog Potoka i Debeljaka.

Određena šteta je zabilježena i na 47 privrednih subjekata. Sredinom avgusta zbog velikih kišnih padavina došlo je do izlijevanja rijeke Dragočajke i pod vodom je bilo oko 100 kuća.

Šteta od majskih poplava na području grada procijenjena je na 67,4 miliona KM.

Za pomoć domaćinstvima koja su pretrpjela štetu u majskim poplavama grad iz budžeta planira da isplati 1,03 miliona KM. Pomoć je odobrena za 997 lica kod kojih je šteta procijenjena u iznosu većem od 7.000 KM.

Pomoć od 1.500 maraka dobilo je 39 lica, koja imaju status porodice poginulog borca i RVI prve i druge kategorije, dok je za 58 korisnika iz oblasti socijalne i dječije zaštite odobrena pomoć od po 1.300 KM, a za 900 lica koja nemaju navedeni status odobreno je po 1.000 KM.

Pomoć

Gradonačelnik Slobodan Gavranović ranije je najavio da će novčanu pomoć iz budžeta grada dobiti građani koji su pretrpjeli štetu u avgustovskim poplavama. On je naglasio da elaborat o pričinjenoj šteti u avgustovskim poplavama mora prvo proći skupštinsku proceduru.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-steta-od-poplava-u-avgustu-694-miliona-km/||claudebot