U Banjaluci master i na engleskom

Objavljeno: 21. 9. 2014 u 13:04h

Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjaluci ove jeseni pokreće prve postdiplomske master studije po međunarodnom programu i na engleskom jeziku.

ekonomski fakultet

Direktor programa profesor Jovo Ateljević ističe da je riječ o jednom od najpopularnijih master studija na svjetskim univerzitetima – MBA /Master of business and administration/ – Poslovno upravljanje ili menadžment u svim vrstama organizacija, komercijalnom i nekomercijalnom sektoru.

Prema njegovim riječima, jedan od razloga za pokretanje ovih studija jeste činjenica da kadar koji se školuje na MBA nedostaje našim preduzećima i ustanovama.

“U našim preduzećima nedostaje svestranih kadrova koji aktivno govore strane jezike, vladaju upravljačkim tehnikama, poznaju računovodstvo, finansije, marketing, te prate savremene tokove i razvoj novih tehnologija”, pojašnjava Ateljević.

On naglašava da ovakvi programi u svijetu imaju stogodišnju tradiciju, a da oni koji ga završe veoma lako nađu posao. MBA studije u Banjaluci mogu da upišu svi koji imaju 240 ECTS bodova iz prethodnih studija.

Studenti ne moraju imati prethodno znanje iz ekonomije ili menadžmenta, već je poželjno da dolaze iz drugih oblasti kao što su medicina, obrazovanje, poljoprivreda, građevinarstvo, elektrotehnika, energetika, javne ustanove…

“Studije traju dva semestra plus praksa u nekoj od domaćih ili stranih kompanija, koja traje dva ili tri mjeseca i izrada završnog rada. Za 17-18 mjeseci studenti bi trebalo da završe studije, što i jeste prednost, jer se kroz semestre prati i ocjenjuje njihov rad”, navodi Ateljević.

Riječ je o integrisanom programu studija za obrazovanje nekoga ko u budućnosti želi da vodi ili već vodi kompaniju ili organizaciju, a na kome će predavači biti profesori poznati u međunarodnim krugovima koji dolaze iz Velike Britanije, Italije, NJemačke, Grčke…

Ateljević napominje da su u toku i pregovori sa Univerzitetom Istočni London o partnerstvu sa Univerzitetom u Banjaluci u okviru kojeg bi studentima po završetku MBA programa bila obezbijeđena takozvana “dupla diploma” – odnosno diploma oba univerziteta.

“U nastavu će aktivno biti uključeni menadžeri vodećih domaćih i svjetskih kompanija, jer specifičnost programa jeste u povezivanju teorije i prakse, kao i nekoliko naših profesora koji će uglavnom raditi kao drugi predavači ili asistenti stranim profesorima”, rekao je Ateljević.

Studenti MBA programa moći će da izaberu dodatne takozvane izborne predmete kao što su obnovljivi izvori energije, što je trenutno posebno interesantna oblast u svijetu, ili menadžment u proizvodnji hrane, što je na neki način budućnost ovdašnje privrede.

“Kada je riječ o praksi, nastojaćemo da našim studentima obezbijedimo da neko vrijeme provedu u stranim kompanijama”, najavljuje Ateljević.

Za upis na ove studije odobreno je 30 mjesta, jedan broj studenata već je upisan, a okvirni rok za upis je 15. oktobar. Cijena školarine je 5.000 evra, a Ekonomski fakultet u Banjaluci stipendiraće dva studenta.

Nastava će početi sa popunom minimalnog broja kandidata, što je dvadesetak studenata, a osim iz BiH, za ove studije su zainteresovani studenti iz cijelog svijeta.

“Moramo još mnogo uložiti u reklamu ovog studijskog programa, kako bi privukli, ne samo studente iz okruženja, nego i Srednjeg istoka, arapskog svijeta, Indije i Kine. Prednost je i to što se Banjaluka nalazi na granici EU, a to je veoma važno za ljude iz Azije”, precizira Ateljević.

Osim dobre povezanosti sa Zagrebom i Beogradom, a onda i sa cijelom Evropom, prednost Banjaluke je u tome što je, kao manji grad, bezbjednija za život, jeftinija, zdravija i puna dodatnih aktivnosti za one koji studiraju.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-banjaluci-master-i-na-engleskom/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])