Moderni nakit stvara heklanjem

Objavljeno: 20. 9. 2014 u 11:10h

Tradicionalno heklanje i pletenje Ivana Čegar, studentkinja prava iz Banjaluke, unijela je u izradu nakita, pa svakodnevno stvara unikatne modne dodatke koji plijene pažnju kupaca.

Ivana Čegar

Ona je na vrlo neobičan način spojila staru tehniku ručnih radova koji su korišteni vijekovima unazad, a koji su skoro pa zaboravljeni, i uklopila je u moderan način života u kome dominiraju upadljivi šareni i veliki modni dodaci kao što su ogrlice, broševi, prstenje i ostalo.

“Inače, pletenje, heklanje i šivenje naučila sam od majke koja je vrlo vješta sa ručnim radovima. Želja joj je oduvijek bila da i ja naučim nešto od toga, ali nisam baš bila mnogo zainteresovana. Sve je počelo spontano, prije godinu dana, kada mi je trebao modni detalj za izlazak pa sam sebi napravila nakit koji je na kraju izgledao odlično”, priča Ivana.

Njen način izrade nakita iznenadio je, kako kaže, i majku koja za razliku od njenog eksperimentisanja sa žicom kojom je heklala nije bila toliko maštovita.

Prema njenim riječima, nakit koji je slučajno napravila bio je neobičan i originalan, a pošto se približavao “PopArt market” odlučila je da se i ona tu pojavi i predstavi svoje rukotvorine.

“Počela sam neumorno da radim, a ideje su se nizale jedna za drugom. Izrađivala sam broševe, minđuše, prstenje, narukvice i ogrlice od materijala i konaca tatinim kliještima koje sam imala u kući, a kasnije, kada sam vidjela da mi ide dobro, kupila sam materijal i za mjesec dana napunila štand u Domu omladine”, ističe ova studentkinja.

Iako priznaje da joj na početku nije bilo lako jer nije bila mnogo vješta pa joj se dešavalo da mora ponavljati pletenje i heklanje, brzo je razvila ovu vještinu i prepustila se mašti.

Za razliku od početničkih radova koji su bili mnogo jednostavniji, danas Ivana izrađuje vrlo komplikovane dezene, napravljene prvo od savijene žice, a zatim heklane koncem u raznim bojama.

Izrada ovih modnih detalja iziskuje mnogo vremena i pažnje, a za izradu potrebno joj je oko tri sata za prstenje i sitniji nakit, do komplikovanih većih ogrlica, na šta potroši cijeli dan.

Pošto ga svakodnevno nosi, njen nakit privlači pažnju prolaznika a kupuju ga podjednako i muškarci i žene.

Priznaje da joj se dešavalo i da momci u gradu njen nakit koriste kao izgovor prilazeći joj uz komentar da ima originalne modne detalje, te raspitujući se za njih.

“Sitniji nakit, poput prstenja, narukvica i broševa, košta od tri do sedam KM, dok su ogrlice od 10 do 15 KM jer mi za njih treba mnogo više vremena”, dodaje Ivana.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/moderni-nakit-stvara-heklanjem/||claudebot