Oronule škole biće srušene

Objavljeno: 18. 9. 2014 u 14:39h

Većina područnih škola u grada koja su zatvorene biće srušene jer su objekti u lošem stanju.

ssss

U Gradskoj upravi kazali su da je u toku prepis vlasništva nad školama sa Ministarstva prosvjete i kulture RS na grad.

“Čim se ovaj proces završi odlučićemo koje škole će biti srušene, a za koje postoje uslovi da se iskoriste u neke druge svrhe. Postoji mogućnost da se neki od ovih objekata, koji nisu dotrajali, preda mjesnim zajednicama na korišćenje”, kazali su u Gradskoj upravi i dodali da su neki objekti trošni, te da ih je neophodno hitno ukloniti jer predstavljaju opasnost za ljude.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da je u posljednjih deset godina zatvoreno šest područnih škola u gradu.

“To su područna odjeljenja osnovne škole “Petar Kočić” u Lokvarama i Vilusima, te odjeljenja OŠ “Mladen Stojanović” u Obrovcu i Stratinskoj kod Bronzanog Majdana. Pored toga, zatvorena je i područna škola “Vojislav Ilić” u Rekavicama i “Jovan Dučić” u Barlovcima”, kazali su u Ministarstvu.

Za sada brigu o ovim objektima koji predstavljaju zapušten prizor svakog mjesta u kojem se nalaze vode centralne škole kojima su objekti pripadali.

Predsjednici mjesnih zajednica Bronzani Majdan, Kola, Rekavice i Zalužani na čijim teritorijama se nalaze zatvorene škole kažu da je većina objekata u lošem stanju, ali da će se truditi da spase one objekte koji još odolijevaju zubu vremena.

Predsjednik MZ Kola Ljubomir Sladojević rekao je da u Kolima imaju dvije zatvorene područne škole.

“U Lokvarima i Vilusima su zatvorene obje područne škole. Škola u Lokvarima je u dobrom stanju i već smo predlagali gradu da nam dozvoli da je pretvorimo u dom, halu za sastanke ili u poljoprivrednu zadrugu. Nećemo dozvoliti da propadne objekat koji se može spasiti”, rekao je Sladojević i dodao da se za školu u Vilusima više ništa ne može učiniti jer je u potpunosti devastirana.

Obećanja

Pojedini predstavnici mjesnih zajednica kažu da su dobili obećanje od grada da će pojedine napuštene škole biti spasene, te da će im biti ustupljeni na dalje korišćenje.

“Međutim, sumnjamo u data obećanja jer je vrijeme predizborne kampanje. Svaki bitniji zbor građana se dešava ispred škole, glasamo u tim objektima, a pitanje je kad će nam se krov obrušiti na glavu”, rekao je predsjednik Mjesne zajednice Rekavica Darko Račić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/oronule-skole-bice-srusene/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])