Banjaluka: Deponija dobila prečišćivač voda

Objavljeno: 18. 9. 2014 u 14:49h

Na regionalnoj deponiji u Ramićima juče je pušteno u funkciju postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u koje je uloženo 546.000 evra.

prec

Realizacija ovog projekta finansirana je grant sredstvima IPA fonda, a ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, koja ja prisustvovala svečanom puštanju u rad ovog postrojenja, rekla je da će uređaj prečišćavati do 75 odsto otpadnih voda deponije.

“Proizvođači ove opreme tvrde da je uređaj 99,99 odsto efikasan”, kazala je Golićeva i dodala da će kontrolom utvrditi da li je to tako.

Golićeva je podsjetila da je u deponiju, od 2004. godine, kada je počela njena izgradnja, utrošeno šest miliona evra.

“Sa gradom i preduzećem “Dep-ot” planiramo i gradnju reciklažnog centra na deponiji”, rekla je Golićeva i dodala da su preduzeća u okruženju koja se bave reciklažom profitabilna.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da sa puštanjem u funkciju prečišćivača voda više nema straha od zagađenja obližnjih vodotoka i bunara.

On je dodao da se grad, kao većinski vlasnik deponije, zalaže da se ova deponija u Ramićima smanjuje, a ne širi.

Prema riječima Gavranovića, zbog svega toga na deponiji će biti izgrađen reciklažni centar.

Direktor preduzeća “Dep-ot”, koje upravlja deponijom u Ramićima, Novo Grujić rekao je da su puštanjem u rad ovog postrojenja ispunjeni svi parametri za ispuštanje otpadnih voda u površinske vodotoke.

Grujić je najavio da bi uskoro trebalo da bude potpisan ugovor za završetak sanitarne kasete za degasifikaciju, te dodao da je u planu postavljanje baklje na kojoj će svi deponijski gasovi biti spaljivani.

“Ako budemo imali dovoljne količine gasa, želimo da stvorimo uslove da struju koju dobijamo iz deponijskih gasova pustimo u mrežu. Na taj način “Dep-ot” bi ostvario prihod, koji prema iskustvima iz okruženja, nije mali”, rekao je Grujić.

“Dep-ot”

Javno preduzeće “Dep-ot” je osnovano 2003. godine s ciljem sanacije postojeće i izgradnje regionalne sanitarne deponije u Ramićima. Preduzeće su osnovali grad Banjaluka i opštine Gradiška, Prnjavor, Laktaši, Srbac, Kotor Varoš, Čelinac i Kneževo.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-deponija-dobila-preciscivac-voda/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])