Na papiru prednost, u praksi problem!

Objavljeno: 17. 9. 2014 u 15:22h

Predsjednik Boračke organizacije grada Banjaluka, Goran Rogić, kaže da članovi porodica poginulih boraca i dalje imaju problem prilikom zapošljavanja, naročito zbog činjenice što javne institucije, koje prve daju obećanje da će ih zaposliti, rijetko raspisuju konkurse, ali i zbog netransparentnosti samih konkursa.

praksa

On naglašava da se broj nezaposlenih iz ove kategorije smanjuje, ali ne značajno. Interesantna činjenica je, kaže on, to što se nezaposlenost smanji svake četiri godine ili pred izbore.

“Broj članova porodica poginulih boraca, njih 445, koliko ih je trenutno nezaposleno, neće se povećavati i svima treba da je cilj da ih što prije zaposlimo. Ne očekujemo da svi budu zaposleni odjednom, ali uz dobar program zapošljavanja kroz nekih pet godina maksimalno, mogli bismo ovu problematiku konačno da riješimo”, kaže Rogić.

Neusklađenost zakona

On dodaje da problem predstavlja i to što je zakon o pravima boraca, po kojem ove kategorije imaju prednost, neusklađen sa drugim zakonima, prvenstveno sa zakonom o radu.

“Upravo zbog toga niko nije u obavezi da poštuje naš zakon. Konkursi su netransparentni, a kada se i da podrška, onda to bude kao prošle godine kada je donesen pravilnik o zapošljavanju u obrazovnim ustanovama i dato 10 dodatnih bodova, ali nakon što su završeni svi konkursi”, tvrdi Rogić.

Jedini magistar iz kategorije porodica poginulih boraca na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Banjaluci, ali i prvi magistar fakulteta političkih nauka je Sonja Terzić koja posljednje tri godine bezuspješno traži posao.

“Činjenica da sam završila četiri godine osnovnih studija, a odmah nakon toga stekla i zvanje magistra, kao i to što sam dete poginulog borca, trebalo bi samo po sebi da bude dovoljno za dobijanje posla. Sa svojim kvalifikacijama, kada bi konkursi bili regularni, ne bi bilo nikakvih problema. Ipak, nije tako. Dešavalo mi se da odem na konkurs i budem ubijeđena prema broju bodova da ću dobiti posao i na kraju ne prođem. Poslije se izvlače na intervju i bodove koji se dobijaju na toj stavci, jer im upravo to ostavlja prostor za manipulaciju. Jedino su u obrazovanju djeci poginulih boraca dali 10 dodatnih bodova prilikom zapošljavanja, a za nas ostale prednost, koja stoji u zakonu, ne pije vode u praksi”, kaže Terzićeva.

Trenutno 445 nezaposlenih

U javnoj ustanovi koja zapošljava najveći broj radnika u Banjaluci, Gradskoj upravi, kažu da prednost daju kandidatu koji ima status člana porodica poginulog borca, pa ipak, od skoro 800 zaposlenih, tek 5,6 odsto čini ova kategorija.

“U Gradskoj upravi radi 749 zaposlenih, a 42 su lica sa statusom člana porodica poginulog borca, što sa brojem zaposlenih boraca i ratnih vojnih invalida (223) čini oko trećinu zaposlenih”, kažu u Gradskoj upravi.

I Centar za socijalni rad, takođe javna ustanova, u potpunosti poštuje Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca i daje prioritet članovima porodica poginulih boraca, pa od 71 zaposlenog, pet je iz ove kategorije.

U “Toplani” od 131 zaposlenog, dva su člana porodica poginulih boraca. U Domu zdravlja ne znaju koliko ima zaposlenih iz kategorije porodica poginulih boraca, ali su rekli da poštuju zakon prilikom zapošljavanja, a mogu da se pohvale i zahvalnicom Boračke organizacije grada, upravo za ovu aktivnost.

Na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje u birou Banjaluka evidentirano je ukupno 445 lica koja se vode kao članovi porodica poginulih boraca. Po stepenu stručnosti to izgleda ovako: NK 46, PK-NSS 3, KV 175, SSS 155, VKV 15, VŠS 8, VSS 50, te po jedan master, magistar i doktor nauka.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/na-papiru-prednost-u-praksi-problem/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])