Banjaluka: Svaka kiša aktivira klizišta

Objavljeno: 15. 9. 2014 u 15:36h

Obilne padavine koje su u više navrata zahvatile područje grada za vrijeme vikenda aktivirale su stara i pokrenule nova klizišta, a najgore je bilo u naseljima Lauš, Kuljani, Potok i Saračica, gdje se pojavilo nekoliko klizanja tla.

kliz

Mještani naselja Potok kazali su da strahuju od svake kiše, te dodali da ne znaju šta će biti s njima ako kiša nastavi ovako često i obilno da pada.

Siniša Zubović iz ulice Starčevica u naselju Potok rekao je da se klizište iznad njihove kuće pojavilo još za vrijeme majskih poplava i od tada zemlja postepeno klizi.

“Svaki kišni dan živimo u neizvjesnosti, a, nažalost, takvih je ove godine i previše. Zbog ovog klizišta ugrožena su tri domaćinstva, dok u naselju ima veliki broj klizišta. Ima i onih domaćinstava koja moraju hitno da se isele iz svojih domova kako ih zemlja ne bi zatrpala”, rekao je zabrinuti Zubović.

Jelenko Simić, koji živi u naselju Lauš, kaže da su obilne kiše u roku od nekoliko časova aktivirale najmanje tri nova klizišta u ovom naselju koja ugrožavaju saobraćaj i nekoliko kuća.

“Umjesto da zovemo u pomoć, preostalo nam je samo da gledamo u nebo, moleći boga za koji sunčani dan”, rekao je Simić.

Dodao je da su ih obilazili i predstavnici Gradske uprave te da su ih obavijestili da će klizišta uskoro biti sanirana.

“Pogriješio bih kada bih rekao da gradske vlasti ne mare za nas. Međutim, kad đavo uzme nešto pod svoje, teško je bilo šta uraditi”, dodao je Simić.

Ni potporni zid na regionalnom putu Banjaluka – Bronzani Majdan u naselju Saračica proteklog vikenda nije izdržao klizište pa je pukao, nakon čega je zemlja uklonjena, a saobraćaj normalizovan.

Šef Odsjeka za Civilnu zaštitu Željko Katić rekao je da će klizišta u naseljima Lauš i Kuljani biti sanirana te da su nadležne službe već izlazile na teren i utvrdile da nema opasnosti za stanovnike.

Prema njegovim riječima, od maja je na području grada aktivirano više od stotinu klizišta ili odrona.

Priječani

Klizište, koje su radnici preduzeća “Kozara putevi” sanirali prije nekoliko dana u Hilandarskoj ulici u naselju Priječani, ponovo se aktiviralo. Mještani su apelovali na nadležne u Gradskoj upravi da ponovo saniraju klizište, ali uzalud.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-svaka-kisa-aktivira-klizista/||claudebot