Banjalučanin uhapšen u Malom Zvorniku po hrvatskoj potjernici

Objavljeno: 14. 9. 2014 u 13:44h

Državljanin BiH Željislav Vujasinović /48/ iz Banjaluke uhapšen je u Srbiji na osnovu Interpolove potjernice zbog navodnog ratnog zločina u Hrvatskoj, saopšteno je Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“.

lisice-hapsenje-5272

Potjernicu za Vujasinovićem raspisao je Biro Interpola u Zagrebu, a on je uhapšen 12. septembra na graničnom prelazu Mali Zvornik prilikom ulaska iz BiH u Srbiju.

Vujasinović je saslušan pred sudijom Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, koji je otvorio ekstradicioni postupak i pustio ga da se brani sa slobode uz zabranu napuštanja boravišta u Srbiji do konačne odluke o ekstradiciji.

„Veritas“ napominje da je Vujasinović devetnaesti uhapšeni Srbin iz Hrvatske od početka ove godine po hrvatskim potjernicama za krivično djelo ratnih zločina.

Hrvatska tereti Vujasinovića da je devedesetih godina prošlog vijeka bio čuvar u zatvoru u Kninu i maltretirao zatvorenike. On se nalazi na najnovijem spisku hrvatskog državnog tužilaštva, koji je prošle godine dostavljen Ministarstvu pravde Srbije.

U tom dokumentu je navedeno da je istraga protiv 29 čuvara otvorena 30. novembra 1992. godine zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i da je postupak još u istražnoj fazi.

Vujasinović je iz Knina izbjegao u Banjaluku 1995. godine, gdje i dalje živi. Tu je stekao i državljanstvo BiH.

Prije nekoliko godina, Vujasinovića je zbog istog djela hapsila i policija Republike Srpske, ali ga je nadležni sud pustio na slobodu zbog nemogućnosti izručenja pravosuđu Hrvatske radi posjedovanja državljanstva BiH.

Iz „Veritasa“ podsjećaju da je na osnovu međunarodnih potjernica, koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada uhapšeno 147 Srba iz Hrvatske, a 41 je ekstradiran u Hrvatsku.

Kada je riječ o ekstradiranim do sada je protiv 18 obustavljen postupak ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i da Hrvatska zloupotrebljava Interpol, ističe se u saopštenju „Veritasa“.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucanin-uhapsen-u-malom-zvorniku-po-hrvatskoj-potjernici/||claudebot