Nesmotreni pješaci beru kazne

Objavljeno: 2. 9. 2014 u 15:10h

Na području grada za sedam mjeseci ove godine zbog nepropisnog prelaska ulice kažnjeno je 89 pješaka, kazali su u Centru javne bezbjednosti (CJB).

pjesaci

Portparol CJB Marija Markanović rekla je da za prekršaj nepropisnog kretanja pješaka kazna iznosi 40 KM, osim kada je u pitanju prelazak na crveno svjetlo na semaforu, gdje je kazna veća i iznosi 50 KM.

Prema njenim riječima, ukoliko je zbog nepropisnog kretanja pješaka izazvana saobraćajna nesreća, pješak se može kazniti novčanom kaznom od 50 do 200 KM.

“Pješacima savjetujemo da se strogo pridržavaju saobraćajnih propisa, jer u kontaktu između vozila i pješaka, pješak zadobija tjelesne povrede. Česte su i nesreće sa smrtnom posljedicom”, rekla je Markanovićeva.

Kretanje trotoarom, prelazak kolovoza na obilježenom pješačkom prelazu, preko pasarele ili na zeleno svjetlo na semaforu osnovna su pravila kojih se pješaci moraju pridržavati.

“Djeca ne smiju pretrčavati ulicu, a svaki pješak smije započeti prelazak ulice tek kada se uvjeri da to može učinici na bezbjedan način”, kazali su u CJB.

Stamena Novković kaže da uvijek poštuje saobraćajnu signalizaciju, ali je ipak jednom “zaradila” kaznu kada je pretrčavala ulicu dok je na semaforu bilo crveno svjetlo.

“Trudim se da poštujem saobraćajna pravila kao vozač i kao pješak. Nastojim da naučim i svoju djecu koliko je važno oprezno i po propisima prelaziti ulicu”, rekla je Novkovićeva.

Ona smatra da su za saobraćajne nesreće, generalno posmatrajući, odgovorni i pješaci i vozači, a kako kaže, samo mali trenutak nesmotrenosti je dovoljan da se dogodi tragedija.

Telefoni

U Centru javne bezbjednosti kazali su da Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske ne propisuju kao prekršaj korištenje mobilnog telefona i slušalica za slušanje muzike od strane pješaka koji prelaze kolovoz preko obilježenog pješačkog prelaza.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nesmotreni-pjesaci-beru-kazne/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])